- 44,90
- 0,39%
L'IBEX 35 ha tancat aquest dimarts amb una caiguda del 0,24%, fins als 8.988,9 punts, durant una jornada marcada pel nerviosisme dels bancs davant la decisió definitiva del Tribunal Suprem (TS) sobre l'impost hipotecari. Per exemple, Banc Sabadell (-1,38%) ha estat un dels valors més baixistes de la sessió, però totes les entitats del selectiu s'han tenyit de vermell.
S'esperava que la decisió de l'Alt Tribunal es conegués ahir, dilluns 5 de novembre. No obstant això, el Ple es va retardar fins aquest dimarts i, al tancament de mercat, encara es desconeix la decisió definitiva. Amb ell s'espera que el Suprem dicti definitivament si l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) en la constitució d'una hipoteca ha de ser pagat pel client o pel banc. En cas que es decanti per la segona opció, com ja ho va fer el mes passat, els inversors estan especialment pendents de la retroactivitat o no d'aquesta decisió.
A l'espera encara de la sentència, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha xifrat l'impacte per a les entitats financeres del possible sentència del TS en 5.000 milions d'euros.
CAIGUDES I PUJADES
A part de la banca, grans valors com Inditex (-1,07%) o Telefónica (-1,20%) han caigut amb ganes aquest dimarts. No obstant això, el valor que més s'ha deixat al parquet ha estat DIA (-7,05%), a diferència de la sessió passada, quan va ser el més alcista. Els analistes de Deutsche Bank han retallat aquest dimarts el seu preu objectiu fins als 0,8 euros per acció (ha tancat la sessió als 0,76 euros).
En canvi, les alces han estat liderades per Siemens Gamesa (+14,50%), després d'haver comunicat uns resultats que mostren un benefici net (sense comparativa) de 70 milions durant el seu any fiscal 2018 (entre octubre i setembre) i una caiguda en les vendes del 17%. Els experts subratllen la fortalesa de les comandes.
Els altres valors més alcistes han estat Mediaset España (+4,69%), després de liderar les audiències l'octubre, Naturgy (+2,74%) i Endesa (+2,68%), després de presentar ahir al tancament del mercat un benefici net de 1.193 milions d'euros fins al setembre.
ANÀLISI TÈCNICA
"Bé està el que bé acaba", assegura José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "A falta de conèixer l’important decisió del Tribunal Suprem que, amb seguretat, provocarà un fort moviment a la banca i per tant en l'IBEX, es pot dir que el moviment d'aquest dimarts no és del tot dolent, ja que tanca a prop dels màxims de la sessió després d'omplir el buit alcista (suport) d'aquest divendres", explica.
Això vol dir que "si no fos per tot el soroll que hi ha al mercat sobre això, les caigudes de la sessió d'avui serien absolutament normals, el mínim que se li pot demanar a l’índex després de rebotar un 5% des dels mínims de finals d'octubre", afegeix.
"Pel que fa a la resta, tot segueix igual: cotitzem en zona de ningú, entre l'important suport dels 8.627 punts i la resistència dels 9.163 punts. Aquest últim nivell és la primera de les resistències de veritat i per sobre tenim una altra de més calat, la directriu baixista que uneix els màxims decreixents des del maig, ara als 9.450 punts", conclou l'expert.
'MIDTERMS' ALS ESTATS UNITS
Fora d'Espanya, el gran assumpte aquest dimarts són les eleccions de meitat de mandat que se celebren als Estats Units, en què es decidirà la composició de la Cambra de Representants i d'un terç del Senat. Tot indica que els republicans (partit del president del país, Donald Trump) perdran el control del Congrés i estan centrats en mantenir el del Senat.
"Les enquestes segueixen sent favorables per als demòcrates, ja que lideren per més de vuit punts percentuals. Els sondejos donen un 86% de possibilitats que els demòcrates guanyin la Cambra de Representants. Quant al Senat, les coses semblen menys prometedores per als demòcrates, ja que hi ha un 85% de possibilitats que els republicans guanyin al Senat. L’índex d'aprovació de Trump continua en el rang del 40-45%, però la majoria encara el desaprova", expliquen els experts de Danske Bank.
A més d'aquests dos assumptes, atenció també al Brexit. La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha dit que l'acord està tancat al 95% i ha mostrat confiança en què es pugui trobar una solució a l'assumpte de la frontera amb Irlanda després de la sortida del país de la Unió Europea (UE).
ALTRES BORSES I MACROECONOMIA
Amb tot, les places europees han caigut avui moderadament. Aquest dilluns Wall Street va tancar amb signe mixt (pujades al Dow i al S&P i caigudes al Nasdaq) durant una sessió complicada per a les tecnològiques. Avui, però, es tenyeix de verd en els seus tres principals índexs al tancament del mercat del Vell Continent. Pel que fa a Àsia, predomini de números verds i alces de l'1% per al Nikkei.
Pel que fa al calendari de dades macro, avui s'han publicat els PMI de serveis i compost d'octubre a Europa. La lectura final del PMI compost d'octubre a la Zona Euro, en 53,1, es va situar per sota de l'observada durant el mes anterior (54,1) i va indicar el nivell més baix des de setembre de 2016.