• A Alemanya, Merkel i Schulz han arribat a un principi d'acord per formar Govern
  • Dijous, les actes de BCE van mostrar el camí a una pujada de tipus
  • L'euro segueix disparat per sobre dels 1,21 dòlars per primera vegada des de 2014
broker632

A poc a poc l'IBEX 35 s'acosta als 10.500 punts. El selectiu ha tancat amb la segona setmana de gener en positiu, amb una pujada del 0,5%. Aquest divendres, també ha pujat, un 0,26% i s'ha situat als 10.462 punts. Els principals motors de l'índex espanyol han estat les actes del Banc Central Europeu i el camí a la pujada de tipus i el principi d'acord al govern alemany.

  • 11.551,60
  • -0,16%

De tornada a l'IBEX, DIA ha estat el valor que ha registrat la major pujada, amb un avanç del 4,25%, xifra que el fa recuperar-se de les caigudes de les últimes sessions. ArcelorMittal l'ha acompanyat a la part alta de la taula amb una pujada de l’1,58% fins als 30,6 euros. Deutsche Bank ha anticipat pujades de la de l'acer fins als 36 euros, xifra que eleva el preu objectiu anterior gairebé un 10%.

BBVA ha estat el tercer valor amb millor comportament, gràcies a una pujada de l'1,42%. L'entitat presidida per Francisco González va acabar aquest dijous en negatiu tot i les pujades generalitzades al sector després les actes del BCE. Per la seva banda, Banc Santander ha tancat també amb una pujada del 0,1% fins als 5,9 euros. L'entitat ha reclamat als expresidents de Popular Ángel Ron i Emilio Saracho i altres directius el cobrament de 25 milions en concepte de retribucions variables.

Els principals motors de l'índex espanyol han estat les actes del Banc Central Europeu i el principi d'acord al govern alemany

A la banda de les pujades, aquest divendres cal parlar d'Inditex, la segona companyia amb més pes a l'IBEX, que ha pujat un 0,49%, xifra que l'acosta de nou als 29 euros, després de registrar dues males sessions. També ha tancat en positiu Telefónica (0,23%), que ha tingut el mateix comportament que la companyia tèxtil. Endesa és una altra empresa que ha tancat amb una pujada del 0,08%. Berenberg ha informat que aposta per la companyia i ha elevat el seu consell fins a comprar.

D'altra banda, Ferrovial ha estat el fanalet vermell de la sessió, amb una caiguda de l’1,53% fins als 19 euros. Técnicas Reunidas, que s'ha deixat un 0,98%, i Cellnex, un 0,74%, han estat els altres dos valors que pitjor comportament han registrat. Tampoc ha estat bona sessió per a altres bancs com Bankia, que s'ha deixat un 0,18%.

Al Mercat Continu, Abengoa ha estat la protagonista de la sessió, ja que l'Audiència Nacional ha absolt l'excúpula directiva de la companyia d'un delicte d'administració deslleial o apropiació indeguda pel cobrament d'unes indemnitzacions. Les accions A d'Abengoa han caigut un 1,18%, mentre que les B han pujat un 0,72%.

ALTRES MERCATS

Les borses del Vell Continent han tancat amb signe positiu, impulsades pel principi d'acord entre Angela Merkel i Martin Schulz per formar un govern de coalició. El DAX 30 alemany ha pujat un 0,32%; el CAC 40 francès, un 0,52% i el FTSE 100 de Londres, un 0,2%.

Un altre gran protagonista de la sessió ha estat l'euro, que ha saltat per sobre dels 1,21 dòlars per primera vegada des de 2014. La figura alcista que l'euro va iniciar aquest dijous, després que les actes de la reunió del mes de desembre del supervisor monetari mostressin que està a punt per girar el timó de la seva política monetària i encaminar cap a les pujades de tipus. A l'hora del tancament del mercat europeu, l'euro pujava un 0,86% fins als 1,2146 dòlars.

Wall Street, per la seva banda, cotitza amb pujades, cosa que li permet que els seus principals índexs hagin marcat nous màxims històrics. JP Morgan i Wells Fargo han presentat els seus comptes de 2017, en què s'han vist reflectides l'impacte de la reforma fiscal de Trump. A la primera entitat aquest impacte ha estat negatiu, ja que ha perdut un 37% menys, però en el segon, positiu, amb una pujada als beneficis del 17%.

Pel que fa a les dades de l'agenda del dia, l'IPC d'Espanya ha reduït la seva taxa interanual fins a l’1,1% al desembre, una dècima menys del que s'esperava. Per la seva banda, l'IPC dels Estats Units ha mostrat que els preus van pujar un 2,1% el 2017, en línia amb les previsions del consens del mercat, després de pujar un 0,1% al desembre.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX 35 tanca lluny dels màxims de la sessió però almenys segueix aguantant el tipus sense allunyar-se de la que és la zona de control, l’important resistència dels 10.600 punts", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Com ja sabeu, només per sobre d'aquesta tindrem un abans i un després (en teoria) com a conseqüència de la confirmació d'una clara figura de volta en 'doble vall' amb projecció en els màxims anuals de 2017, és a dir als 11.185 punts. "Però abans hem de saber que encara hi ha la possibilitat de buscar la zona de suport dels 10.300 punts, on tenim un buit alcista pendent d'omplir (no tots els buits s'omplen)", puntualitza.

En qualsevol cas el realment important de la setmana que acabem de deixar enrere és que "els bancs s’han despertat i molts d'ells estan superant resistències importants (Bankinter, Sabadell, CaixaBank, Santander). Només falta que Inditex i Telefónica deixin de caure, perquè d'alguna manera els pesos pesants del nostre mercat ataquin, amb èxit, els màxims de novembre", afegeix José María Rodríguez. No perdem de vista Repsol, que cotitza a les portes de les seves màxims històrics (ajustat per dividends), als 16,055 euros.

Noticias relacionadas

contador