• Els bancs han estat els que han registrat la major caiguda, de més del 2% en alguns casos
  • Inditex i Telefónica segueixen caient i se situen en preus mínims
  • Repsol s'ha revalorat quasi un 2%, gràcies a una recomanació
cb kimjongun short

Una altra jornada vermella per a l'IBEX 35. Els bancs i els pesos pesants del selectiu han arrossegat el selectiu fins a mínims del mes de març després de caure un 0,62% i situar-se als 10.179,8 punts. El sector financer ha caigut amb força, de més del 3% en alguns casos. De fet, els sis bancs del selectiu han encapçalat les caigudes.

  • 11.442,20
  • -0,22%

Bankia ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió amb una caiguda del 3,03% fins als 3,9 euros seguit per Caixabank, que s'ha deixat un 2,55% fins als 4,21%, i el tercer lloc del podi l'ha ocupat Banc Sabadell amb una caiguda del 2,31%. Així, els següents bancs amb pitjor comportament han registrat caigudes inferiors al 2%: BBVA ha cedit un 1,75%; Banc Santander, un 1,67%, fins a 5,34 euros, nivells de suport; i Bankinter s'ha deixat un 1,66%.

Tampoc ha estat bona sessió per a dos pesos pesants del selectiu. Inditex ha caigut un 1,2% fins als 31,16 euros, mínims del 16 març. Cal destacar que diverses empreses han reduït el preu objectiu de la companyia tèxtil davant la previsions dels seus resultats trimestrals que els presentarà el proper 20 de setembre. Per la seva banda, Telefónica ha caigut un 0,6% fins als 8,89 euros, preus mínims també des del 10 de febrer.

D'altra banda, tot i les caigudes pronunciades d'aquesta sessió també s'han registrat pujades importants. Per exemple, Siemens Gamesa ha pujat un 4,06% fins als 12,81 euros. Endesa també ha pujat amb força, un 2,75% fins als 20,76 euros.

El tercer valor amb major pujada ha estat Repsol, que s'ha revalorat un 1,83% fins als 14,71 euros. Els analistes de Morgan Stanley han elevat la seva recomanació sobre Repsol a 'sobreponderar' (comprar) des de 'mantenir' i al mateix temps han augmentat la valoració de les seves accions fins a 17,50 euros des de 14 euros per títol.

ALTRES MERCATS

Signe mixt a la resta de places del Vell Continent. Així, l'única que ha registrat pujades ha estat el DAX 30 alemany, que s'ha revalorat un 0,19%. D'altra banda, l'FTSE 100 de Londres s'ha deixat un 0,46% i el CAC 40 de França, un 0,3%. A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street cotitza amb caigudes de més del 0,5%, mentre puja la tensió amb Corea del Nord.

Mentrestant, els inversors tenen ja l'atenció posada sobre la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous. Amb l'euro en 1,1904 dòlars, Mario Draghi haurà de fer 'puntes de coixí' per no alterar els mercats, apaivagar l'euro, passar per alt el començament de la retirada d'estímuls però, al mateix temps, deixar més o menys clar que aquesta començarà aviat. Tot un repte per a l'italià i també per a uns mercats que l'esperen amb gran expectació.

Pel que fa a les matèries primeres, el petroli puja amb força. Així, en el cas del barril de Brent, de referència a Europa, puja un 2,35% fins als 53,57 dòlars i el barril de West Texas, de referència als EUA, cotitza amb avenços del 3,34% fins als 48,85 dòlars. 'Superat' l'huracà Harvey, el petroli s'enfronta ara a una nova amenaça, l'huracà Irma.

Pel que fa a l'agenda macro del dia, els PMI serveis d'agost han sortit, en general, pitjor del que s'esperava. A la Xina, el PMI Caixin ha quedat en 52,7, per sobre del que s'estimava. No obstant això, a Europa, aquesta referència ha sortit per sota del previst a Espanya, Itàlia, França i la Zona Euro. Alemanya ha estat l'únic país en què aquesta referència ha quedat millor del que es preveia (53,5 enfront de 53,4). A més, les vendes al detall de la zona euro de juliol han registrat un increment interanual del 2,6%. D'altra banda, a primera hora s'ha conegut que el banc central d'Austràlia ha mantingut sense canvis els tipus en l'1,5%.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que aquesta sessió és l’"enèsima senyal de debilitat en l'IBEX 35 després d'emplenar a primera hora part del buit baixista d'aquest dilluns. Tot apunta que posarem a prova el suport dels 10.134 punts, els mínims de la setmana passada i per sota tenim la MM200, als 10.120 punts i els 9.980 punts, el buit alcista de la sessió del 16 de març".

En resum, es pot dir que la zona compresa entre els 9.980 i els 10.130 punts és suport. "El principal culpable de la renovada debilitat del nostre índex és la banca", comenta. Recentment vam comentar que el sectorial de bancs europeus (SX7E) presentava una figura d'implicacions alcistes amb objectiu de caiguda, mínim teòric, a la zona dels 124 punts (això és un 3,5% - 4% de caiguda addicional). "I ja sabem que l'IBEX 35 és incapaç d'escalar posicions sense el suport de la banca", matisa l'analista. D'altra banda tenim Telefónica coquetejant perillosament amb la zona de suport dels 8,8-8,85 euros i Inditex, la companyia de major capitalització del nostre país, corregint amb força i sense suports clars fins a la zona dels 29,5 euros. "És evident que pinten mal per a l'IBEX", conclou José María Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador