- Bloomberg va publicar ahir dimarts que podria retallar abans d'hora el seu QE, tot i que l'organisme ho va desmentir
- L'índex lluita per mantenir els 8.700 punts, nivell sobre el qual s'està movent les últimes sis sessions
L'IBEX-35 disminueix les pèrdues inicials properes a l'1%, i segueix en la seva lluita de mantenir-se per sobre del nivell 'psicològic' dels 8.700 punts. Les borses europees, que es mouen en la mateixa línia, s'enfronten a un dia de sentiment negatiu amb el programa de compres d'actius (QE) del Banc Central Europeu (BCE) en el punt de mira, en una jornada intensa pel que fa a referències macroeconòmiques. Els inversors també analitzen l'evolució de Deutsche Bank i les novetats al voltant del Brexit, que tomben la lliura a mínims amb el dòlar de 31 anys. L'IBEX surt dels 8.769 punts després de quedar-se endarrerit davant la resta de parquets del Vell Continent.
- 11.467,30
- 0,24%
El selectiu de la Borsa de Madrid torna així al terreny negatiu després de pujar el dia anterior un 0,2%, i portar sis sessions consecutives de variacions inferiors al punt percentual al tancament. Red Eléctrica, Aena i Telefónica són els valors que perden més i es deixen més d'un 1%. Per la seva banda, la banca cotitza en positiu i porta l'índex a alleujar les caigudes inicials, amb CaixaBank com el títol més destacat en disparar-se gairebé un 2%. "El sector bancari 'balla al so' que marquen les accions de Deutsche Bank", argüeixen els analistes de Link Securities.
Link Securities: "El sector bancari 'balla al so' que marquen les accions de Deutsche Bank"
El selectiu va tancar ahir endarrerit davant les alces per sobre de l'1% del DAX alemany, el CAC 40 francès i l'FTSE 100 britànic. Avui, esborren gran part dels guanys en moure's amb pèrdues properes al punt percentual a excepció de Londres, que cotitza gairebé pla. A Alemanya va tornar a ser protagonista Deutsche Bank amb alta volatilitat en la seva cotització, per acabar pujant un 1,5%. Aquest dimecres registra lleus guanys i és l'únic valor del DAX en positiu.
A Londres tampoc hi ha canvis de protagonistes. El procés del Brexit segueix acaparant l'atenció, després que la primera ministra Theresa May apuntés un procés de desvinculació total amb la Unió Europea que començaria al març. La por a un 'Brexit dur' porta la lliura al seu valor més baix respecte al dòlar en 31 anys, fet que està tenint un efecte positiu en el parquet londinenc. L'FTSE 100 va tancar aquest dimarts a prop del seu màxim històric.
Un altre moviment destacat en la jornada anterior va ser el repunt de l'euro respecte al dòlar, després que Bloomberg publiqués que el BCE podria reduir la mida del seu QE abans d'hora (març de 2017). Un portaveu de la institució va rebutjar aquesta informació. Mentre que es produïen aquests rumors, Peter Praet, membre del Comitè Executiu i economista en cap del banc central, va advertir a Madrid que les caigudes borsàries dels bancs (l'Euro Stoxx Banks es deixa en 2016 un 28%) perjudicaran el crèdit circulant en la economia. Avui l'euro cotitza amb lleugeres alces, fins als 1,1224 $.
CAP ALS 9.135 PUNTS?
En el cas de l'IBEX-35, tècnicament es manté "la consolidació de curt termini", ja que "segueix donant forma a un descens temporal a la mitjana de 200 sessions", explica César Nuez, analista de Bolsamanía. "Per veure la continuació de les pujades s'hauria d'esperar que el selectiu aconseguís superar la resistència dels 8.966 punts si bé la resistència clau es troba en els 9.135 punts", afegeix.
A nivell empresarial, OHL va tornar a ser protagonista a la borsa espanyola, un dia després de vendre un altre 4,4% d'Abertis per 598 milions, després d'aconseguir un acord amb el fons IFM perquè aquest incrementi la seva participació en una autopista de Mèxic a canvi de 400 milions d'euros. El valor va pujar un 3,18%, i ha acabat en positiu en nou de les últimes 10 sessions, en les quals es revaloritza un 27%. No obstant això, aquest dimecres perd més d'un 1%.
ECONOMIA: PENDENTS DEL SECTOR SERVEIS
Aquest dimecres és intens en dades macro. Markit ha publicat una bateria de PMI de serveis i compost a Europa. El primer a arribar ha estat el d'Espanya, que reflecteix una caiguda del PMI serveis més gran de l'esperada des dels 56 punts fins als 54,7 punts. L'activitat, això sí, creix els últims 35 mesos de forma ininterrompuda, encara que l'ocupació ha caigut els últims tres mesos.
En el conjunt de la Zona Euro, el PMI compost baixa de 5,9 punts fins als 52,6 punts. La dada, que anticipava el consens d'analistes de Reuters, suposa el menor creixement de l'activitat econòmica del sector privat en 20 mesos, mentre que l'acumulat trimestral és el més baix des del 2014.
També hi haurà PMI als Estats Units, on a més es publica l'informe ADP d'ocupació del sector privat, avantsala de l'informe laboral que es coneixerà divendres.
Una altra referència per als inversors seguirà sent el petroli, que es mou amb alces properes a l'1% que porten al barril tipus Brent, referència a Europa, fins als 51 dòlars. La revalorització és ja del 10% des que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) acordés la setmana passada per primera vegada en dos anys un sostre de producció.