- ArcelorMittal ha estat el clar guanyador de la jornada després de bones dades des de la Xina
- Per contra, DIA ha estat el clar perdedor, en caure un 9% durant la setmana
La tranquil·litat ha tornat als mercats. Almenys, per ara. L'IBEX 35 i el bo espanyol estan ja pràcticament als nivells previs al referèndum il·legal i sense garanties de l'1 d'octubre a Catalunya, malgrat que la tensió entre la Moncloa i la Generalitat no s'ha dissipat i Espanya segueix sent protagonista per això a escala internacional. L'índex espanyol ha baixat aquest divendres un 0,17%, fins a 10.258 punts, tot i que ha aconseguit tancar la setmana amb guanys del 0,7%.
- 11.617,90
- -0,80%
En concret, el selectiu espanyol és a prop dels 10.300 punts, i també molt a prop del nivell en què va tancar el 29 de setembre -10.381,5 punts-, tot i que encara li falta superar els 10.410 punts per millorar el seu aspecte tècnic de curt termini. Al mercat de renda fixa, el bo espanyol a 10 anys cotitza a l’1,63% i la prima de risc es troba als 119 punts.
Fora de la regió, cal prestar especial atenció a DIA, que s'ha deixat un 9% aquesta setmana. La cadena de supermercats, en què ha augmentat la pressió baixista, ha baixat aquest divendres un 0,16%, fins a 4,37 euros.
Tot i que el valor més destacat ha estat ArcelorMittal, que s'ha disparat un 7,21% després que les importacions xineses de mineral de ferro al setembre hagin marcat un rècord en 103 milions de tones. Una altra companyia relacionada amb les matèries primeres com Acerinox ha estat el segon valor més alcista de l'IBEX, amb alces de l’1,69%, seguida de Técnicas Reunidas, que s'ha revalorat un 1,51%.
A la banda negativa, Santander (-1,21%) ha estat el principal llast per a l'IBEX, ja que els inversors segueixen castigant el seu excessiu conservadorisme en els objectius anticipats al mercat al seu 'Dia de l'inversor'. Mapfre (-1,09%) tampoc aixeca cap des que va llançar una advertència sobre els seus beneficis per l'impacte dels huracans als EUA i el terratrèmol de Mèxic. Amadeus (-0,91%) i Merlin Properties (-0,89%) han estat altres valors baixistes, seguits de CaixaBank (-0,83%), Colonial (-0,77%), Inditex (-0,7 %), Grífols (-0,49%) i BBVA (-0,46%). Al Mercat Continu, Adveo (+5%) i Aperam (+3,6%) han estat els valors més baixistes, mentre Codere (-5%) i Pharma Mar (-4%) han liderat les caigudes.
D'altra banda, a Àsia, els mercats han tancat la setmana mixtes. El protagonista ha estat el Nikkei que ha repuntat un 0,96% i arriba als 21.155 punts i ha ampliat els seus guanys un dia després de tocar els seus màxim de 21 anys. També ha destacat aquest divendres les dades de la balança comercial de setembre a la Xina. Les vendes a l'exterior xineses van augmentar un 9% al setembre respecte al mateix mes de 2016, mentre que les seves importacions van créixer un 19,5%.
PENDENTS DELS BANCS CENTRALS
Però no tot és Catalunya. Ahir va parlar Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), que ha incidit que l'organisme mantindrà els tipus al 0% durant un llarg període de temps posterior a la retirada del programa de compres d'actius, que encara no ha concretat. El missatge xoca amb el del cap del Bundesbank, Jens Weidmann, que una setmana abans va dir que els tipus "ultrabaixos" no han de durar molt de temps. El BCE persegueix, per ara sense èxit, impulsar la inflació fins a nivells del 2%. Aquest divendres, l'oficina estadística alemanya Destatis ha confirmat que l'IPC es va situar a l'1,8% interanual al setembre i el subjacent, a l'1,5%.
L'euro/dòlar puja un 0,07%, fins a 1,1840 dòlars, tot i la dada d'inflació d'Alemanya i que Bloomberg publica que els membres del BCE estudien retallar a la meitat el programa de compres d'actius de 60.000 milions d'euros mensuals al voltant de mitjans de l'any. Per la seva banda, la lliura cotitza amb alces properes al mig punt percentual respecte als seus principals parells, un dia després que el cap europeu per a la negociació del Brexit, Michel Barnier, reconegués que no hi ha avenços. Al mercat de matèries primeres, el petroli el petroli puja un 1,3%, amb el Brent en els 57 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA: TOT SEGUEIX IGUAL
"Tècnicament tot segueix igual, sense moviments importants que tinguin implicacions en els gràfics. I això seguirà així mentre que l'IBEX segueixi sense ser capaç de saltar amb claredat i tancar per sobre dels 10.410 punts, els màxims de setembre. Només per sobre d'aquesta resistència deixarem la porta oberta que el pitjor hagi passat ja i per tant que intenti reestructurar l'alça en termes de mitjà termini a la recerca dels màxims anuals (11.185)", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.
"Mentre", afegeix aquest expert, "les borses europees cotitzen a poc més d'un 1% dels màxims anuals (amb l'excepció del DAX que cotitza en màxims històrics) l'IBEX es troba a un 8% dels màxims homòlegs. El problema del moment actual és que tant si l'IBEX cotitza als 10.000 punts com als 10.350 punts tot seguirà igual, sense implicacions xartistes de cap tipus".
"De la sessió d'aquest divendres", conclou Rodríguez, "destaquem també la clara ruptura de resistències en títols com Acerinox i ArcelorMittal. La primera està sent capaç de deixar enrere la directriu baixista que uneix els màxims decreixents des dels màxims de març amb objectiu en els màxims anuals (13,6) mentre que Arcelor està saltant per sobre de la resistència dels 23,4 euros (ara suport) deixant el camí obert cap als màxims anuals (26,5)".