- En canvi, Acerinox, Iberdrola, Acciona i Gas Natural han estat els valors més alcistes
- El BCE anunciarà a la tardor la seva estratègia sobre les compres d'actius
L'IBEX 35 ha frenat la seva escalada dels últims dies en caure un 0,95%, fins a 10.443,80 punts. El selectiu espanyol encadenava aquest dimecres tres jornades consecutives de revaloració i acumulava una pujada del 2,5% durant aquesta setmana, però aquest dijous les vendes s'han imposat.
- 1,0442$
- 0,08%
- 11.467,30
- 0,24%
La banca ha estat el principal llast per al selectiu espanyol. Santander (-2,5%) va liderar les caigudes, seguit d'altres bancs com BBVA (-1,9%) i Sabadell (-1,88%). També s'han registrat pèrdues destacades Arcelor Mittal (-1,87%), Bankinter (-1,8%), Mapfre (-1,78%), Caixabank (-1,77%), Bankia (-1,64%) i Telefónica (-1,43%).
Una jornada en què el sector financer ha estat sota la lupa després de la publicació de les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE). Mario Draghi va provocar un repunt de l'euro entre juny i juliol fins a màxims des de gener de 2015 enfront del dòlar. I això és una cosa que preocupa el BCE, que va debatre llargament sobre el contingut del discurs del seu president a Sintra (Portugal), interpretat pel mercat com un punt d'inflexió.
Però tant les actes de l'última trobada, publicades aquest dijous, com l'últim butlletí econòmic, mostren que els inversors podrien haver-se precipitat. A més, el banc central retarda a la tardor la comunicació sobre el futur del programa de compres de bons, cosa que deixa fora la propera reunió que es produirà entre el 6 i el 7 de setembre.
A més de les actes del BCE, Banc Sabadell ha descomptat un consell negatiu de Berenberg, que ha reiterat el seu consell de venda sobre l'entitat, amb un preu objectiu d'1 euro per acció. Les accions del banc català han caigut un 1,88%, fins a 1,87 euros.
Un altre dels grans llasts de l'IBEX ha estat Telefónica, que segueix 'gotejant' a la baixa i s'acosta als 9 euros per acció, després de cedir un 1,43%, fins a 9,24 euros. Per contra, els valors més alcistes del dia han estat Acerinox (+0,68%), el valor més alcista, seguit d'Iberdrola (+0,63%), Acciona (+0,56%) i Gas Natural (+0,52%) han liderat les compres.
RISCOS PER AL MERCAT
Per als grans fons d'inversió, la possibilitat que les dues principals autoritats monetàries del món cometin un error és el major risc per a la renda variable, segons l'enquesta mensual de Bank of America Merrill Lynch entre inversors institucionals.
Les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), publicades aquest dimecres, van mostrar que té previst reduir el balanç a partir de setembre, cosa que serà tot un desafiament per al mercat de bons -un altre dels grans riscos que veuen els gestors-, tot i que la institució presidida per Janet Yellen vigila de prop l'evolució de la inflació pel temor que es debiliti.
De tornada a Europa, Eurostat ha publicat la dada definitiva d'inflació de juliol. Tant l'IPC general com el subjacent es van situar al juliol a l’1,3% interanual, màxims des de 2013 en el cas de la subjacent. Una dada clau per a l'evolució de l'euro/dòlar, que ha protagonitzat importants pujades fins a marcar màxims des de gener de 2015 per sobre dels 1,19 dòlars a principis d'agost, tot i que aquest dijous perd un 0,6%, fins a 1,1744 dòlars.
La resta de borses europees respon en vermell a aquestes referències. El DAX 30 perd un 0,4%, per la seva banda, el CAC i l'FTSE cedeixen un 0,5%. A més, la lliura corregeix lleument respecte a l'euro a l'entorn dels 1,095 euros, mínims des de l'octubre després de les dades d'inflació més moderades del que s'esperava publicades dimarts, i tot i que el descens conegut ahir dels salaris reals (descomptant-ne la inflació ) va ser menor del que s'esperava el mes passat. Al mercat secundari de deute, el bo espanyol a 10 anys cotitza amb una rendibilitat de l’1,45%, mentre que el 'bund' alemany ofereix un retorn del 0,445%.