- 27,40
- 0,24%
L'IBEX 35 ha tancat en màxims de la sessió i amb forts guanys (v) per l'optimisme regnant al voltant de les negociacions comercials entre la Xina i els EUA. Donald Trump té previst reunir-se aquest divendres amb el viceprimer ministre xinès, Liu He, i ha expressat la seva esperança en aconseguir un acord. Un altre factor molt positiu és el bon to de les converses sobre el Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europea. El selectiu espanyol ha acabat la setmana amb pujades del 3,48%.
Dins del selectiu, han destacat les pujades a IAG (+10%) i Indra (+7%). També han avançat amb molta força Sabadell (+6%) i Arcelor Mittal (+5,8%), Santander (+4%) i BBVA (+4%). A nivell internacional, fortes caigudes en Hugo Boss després d'uns febles resultats, mentre SAP s'ha disparat després de la marxa del seu conseller delegat.
Les negociacions per al Brexit també reflecteixen que les coses milloren una mica. El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, s'ha mostrat optimista després de la trobada amb Boris Johnson i ha dit que un acord és possible.
Al bon to han ajudat també les paraules del president del Consell Europeu, Donald Tusk. Aquest divendres ha dit que hi ha "senyals prometedors" tot i que "el temps està pràcticament acabat" perquè el Regne Unit i la Unió Europea (UE) evitin un Brexit dur.
"La lliura esterlina es va disparar ahir després que el primer ministre Johnson i l'irlandès, Leo Varadkar, diguessin que les converses de Brexit eren 'molt positives i molt prometedores' i que, a més, els caps de govern veuen 'un camí' per arribar a un acord. El procés s'ha allargat, i hi ha hagut alguns sots al camí, però el missatge d'ahir va ser una de les notícies més optimistes dels últims temps", comenta David Madden, analista de CMC Markets a Londres.
Pel que fa a les dades macro de la jornada, l'índex preliminar d'octubre de confiança dels consumidors als EUA, elaborat per la Universitat de Michigan, ha superat la previsió de 92,0 en repuntar fins a 96,0 des de 93, 2. La fortalesa del consum privat és clau per evitar que l'economia nord-americana caigui en recessió, de manera que les dades de confiança són molt importants per als inversors.
A més, a Espanya, l'IPC interanual de setembre s'ha situat al 0,1%, mínim des 2016. A Alemanya, l'IPC interanual s'ha situat a l'1,2%. En altres mercats, el petroli Brent puja un 2%, fins als 60,24 dòlars, després d'un atac de dos míssils a un petroler iranià al Mar Roig.
A més, l'euro s'aprecia un 0,36%, fins als 1,1046 dòlars, mentre la lliura es dispara un 1,88%, fins als 1,2680 dòlars, a causa del optimisme sobre un Brexit acordat entre el Regne Unit i la Unió Europea. A Espanya, la rendibilitat del bo a 10 anys es manté al 0,24% i la prima de risc baixa a 68 punts.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Millor no ha pogut acabar la setmana en l'IBEX i a la resta d'índexs europeus. No només tanquem el buit baixista dels 9.166 punts sinó que, a més, ens col·loquem a les portes de la resistència dels 9.300 punts: els màxims intradia de la primera sessió d'octubre. I ja saben que per sobre, la resistència de veritat, la més important dels últims mesos és la dels 9.410 punts, el buit baixista setmanal al qual tantes vegades ens hem referit en nombroses anàlisis sobre l'IBEX", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"I cap aquí sembla que ens anirem en breu, és clar sempre que Donald Trump no ho impedeixi amb alguns dels seus 'tuits' d'últim moment als quals ens té més que acostumats. Mentrestant, els dos grans futurs europeus (DAX i Euro Stoxx) es col·loquen a les portes dels màxims de setembre. I per sobre tenim molt a prop també els màxims anuals que es van marcar al juliol", afegeix aquest expert.
"Per tant, es pot dir que es donen les condicions perquè el gruix de les borses mundials ataquin en breu els màxims anuals, amb una alta probabilitat de deixar-los enrere. En el cas de l'IBEX, aquests nivells es corresponen amb els 9.588 punts, els 9.600 punts en números rodons", conclou Rodríguez.