- 7,80
- 0,07%
L'IBEX ha pujat un 0,45% a la setmana i s'ha quedat molt a prop dels 9.200 punts (9.185). Durant la jornada d'avui, el selectiu espanyol ha repuntat un 0,47% recolzat en Telefónica, que ha pujat un 2,34%. També han destacat les fortes alces en Mediaset (+3,4%) després d'arribar a un acord amb el fons Península perquè compri accions del grup fusionat.
L'altre gran grup de comunicació espanyol, Atresmedia, també ha viscut una bona sessió. Les seves accions han repuntat un 3,98% després d'arribar a un acord amb Telefónica per crear continguts de ficció en espanyol i competir amb Netflix.
A l'àmbit empresarial, cal destacar Acerinox (-0,85%). La acerera ha anunciat la seva intenció de retallar 300 llocs de treball a la factoria del Camp de Gibraltar, com a part d'una proposta per "adequar la seva estructura de personal i homologar als estàndards d'altres fàbriques similars al grup al món".
El més castigat ha estat Ence (-6,52%), seguit de Siemens Gamesa, que s'ha desplomat un 4,32% després que JP Morgan hagi emès un informe en el qual no es creu les previsions de l'empresa i considera que "les seves expectatives són massa altes".
QUÀDRUPLE HORA BRUIXA
La setmana ha conclòs aquest divendres amb l'anomenat 'quàdruple hora bruixa', venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic. Aquest és el penúltim venciment de l'any i habitualment fa que augmenti el volum de negociació i també els vaivens a les borses. Es creuen nombroses operacions de tot tipus, tant a l'alça com a la baixa en molt poc temps.
D'altra banda, el Brexit també està en el centre de les mirades avui divendres. La lliura s'ha disparat després que ahir s'especulés amb què la Unió Europea podria considerar eliminar el 'backstop'. El ministre britànic per al Brexit va assenyalar aquest dijous que, tot i que queden pocs dies perquè es compleixi el termini (31 d'octubre), encara és possible arribar a un acord. No obstant això, ha perdut l'optimisme després que el primer ministre d'Irlanda hagi negat que estiguin a prop d'un acord. Al tancament del mercat europeu, es depreciava un 0,24% fins als 1,2494 dòlars.
Al capítol de la guerra comercial, sembla que s'estan donant més gestos que apropin les postures entre les parts. Segons publica la CNBC, els EUA està eximint temporalment més de 400 tipus de productes xinesos dels aranzels que l'administració de Donald Trump els va imposar l'any passat. Aquest divendres, Wall Street cotitza amb signe mixt.
ANÀLISI TÈCNICA
"Tanquem la sessió d'aquest divendres amb l'IBEX a prop dels màxims setmanals i amb la sensació que aquest sembla haver posat rumb ferm a la zona de resistència dels 9.410 punts: el buit baixista setmanal de principis de maig. Buit que va emplenar al seu dia durant el mes de juliol, però que no es va arribar a tancar. I ara el suport més immediat el tenim en l'últim mínim creixent: els 8.960 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"De tornada al tema dels bancs, que han estat el principal suport de l'índex aquesta setmana, tot apunta que podrien pujar una mica més. Al cap i a la fi, l'índex europeu bancari sembla voler atacar l'important resistència que presenta a la directriu baixista", afegeix.
"Aquesta passa a l'entorn actual pels aproximadament 93 punts (de l'EURO STOXX Banks). És a dir, un 4% per sobre dels actuals nivells de preu. Anem a veure com es comporta aquest índex davant la resistència que presenta a la tornada de la cantonada, doncs ja sabem com de molt l'IBEX depèn d'aquest sector. Podem afirmar que els bancs són el motor principal del nostre mercat", conclou l'expert.