- 38,20
- 0,33%
Després de pujar un 1,3% durant la passada jornada, l'IBEX s'ha pres un respir. El selectiu ha sumat un 0,10%, cosa que li ha permès situar-se als 9.100 punts. Els bancs, que arrencaven amb caigudes, han tancat en verd, destacant-ne especialment les alces en Sabadell (2,94%), que ha estat el valor més alcista, i es recuperen després de la seva última desastre borsari.
Quant a la resta d'Europa, les borses han cotitzat amb caigudes moderades després que Wall Street seguís marcant màxims durant la passada sessió i després que a Àsia hi hagi dominat el to positiu mentre la majoria de mercats hi continuen tancats per la festivitat de l'Any Nou.
Aquest matí, el protagonista és Donald Trump i el seu discurs davant el Congrés sobre l’Estat de la Unió. Trump ha insistit en el mur amb Mèxic, en què la Xina fa espionatge industrial i ha anunciat una reunió amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un a finals de mes al Vietnam (en teoria, coincidiria amb la reunió prevista per a aquesta data amb Xi Jinping, el president xinès).
"El dòlar nord-americà es va mantenir estable després del discurs del president Trump. Tot i que es va referir a les relacions comercials amb la Xina i al pressupost, no hi va haver res de nou on els inversors poguessin clavar la dent", assenyala Jasper Lawler, estrateg en cap de London Capital Group.
"El discurs es va centrar en la immigració il·legal i en el mur (amb Mèxic). Aquells que havien estat esperant que Trump oferís novetats sobre la Xina es van quedar amb les mans buides. Encara no disposem de proves concretes d'un progrés real en les negociacions comercials entre la Xina i els EUA. Si bé, hi ha molts comentaris positius, el mercat vol veure alguna cosa concreta ja, fet que explica que la reacció hagi estat tan tènue", afegeix Lawler.
MÉS RESULTATS I ALTRES MERCATS
Al capítol empresarial, avui es publiquen més resultats. ING va augmentar el seu benefici un 25% durant el quart trimestre. Davant aquests comptes, les accions de l'entitat holandesa han repuntat un 6,12% a la borsa d'Amsterdam.
Per la seva banda, BNP ha retallat la seva 'guidance' d'ingressos i s'ha compromès a augmentar l'estalvi de costos. Durant el quart trimestre, el benefici net de l'entitat va créixer un 1,1%, fins als 1.440 milions d'euros. No obstant això, el major banc cotitzat de França per actius va registrar un descens del 3,5% en els seus ingressos, fins als 10.160 milions. Els seus títols han sumat un 1,77%.
A Espanya, no hi ha resultats destacables aquest dimecres mentre que els inversors segueixen pendents de DIA, que durant la passada jornada es va disparar un 63% després de l'OPA, a 0,67 euros, llançada per LetterOne. La seva reacció (va tancar als 0,7002) indica que els inversors estudien una millora d'aquesta oferta o fins i tot una guerra d'opes que suposa que aquest preu augmenti. Avui les accions de la distribuïdora han avançat al voltant d'un 4%.
Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent, de referència a Europa, ha cotitzat amb una alça del 0,98% al tancament del mercat espanyol, fins als 62,59 dòlars. Mentre que al mercat de divises, l'euro s'ha depreciat un 0,2% respecte al dòlars, fins als 1,1379 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
"Cada dia que passa les sensacions són millors. Tècnicament, i després d’omplir (que no tancar) l'últim dels buits alcistes, el preu sembla voler reestructurar-se de nou a l'alça amb la mirada posada als 9.260 punts", destaca José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"L'únic que no m'acaba d'agradar és que tenim l'oscil·lador estocàstic en zona de ningú, lluny de la banda inferior i de la superior. I poques vegades aquest es creua i es gira a l'alça des de nivells com els actuals. Però com sempre diem que mana sempre és el preu i només el preu", remarca.
"O dit amb altres paraules, un tancament setmanal per sobre dels 9.260 punts amb comoditat generaria un important senyal de fortalesa, ja que des d'aquest moment tindrem figura de volta en el selectiu. El mateix succeiria amb Santander per sobre de la resistència dels 4,39 euros", conclou Rodríguez.