- -31,60
- -0,28%
L'IBEX 35 ha caigut un 0,93%, fins als 9.093,60 punts, pressionat per la jornada baixista del sector bancari i també per la debilitat econòmica que han mostrat les dades publicades aquest dilluns a Alemanya, el principal motor de la Unió Europea.
Dins de l'IBEX35, han destacat les fortes retallades en ArcelorMittal (-5,73%) i en BBVA (-4,38%). El banc ha reconegut que la caiguda dels tipus d'interès genera una oportunitat per estudiar la compra d'entitats a Espanya. També han cedit amb força Santander, Bankia, Bankinter i Sabadell.
Pel que fa a Alemanya, les dades relatives al sector serveis i al sector manufacturer han tornat a decebre, cosa que alimenta al mercat el temor d'una recessió a la principal economia europea. "Alemanya és avui un dels membres de la zona de l'euro més afectats per la desacceleració" econòmica. Han estat les paraules de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), durant la seva intervenció a la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu.
"L'impuls del creixement de la zona de l'euro s'ha desaccelerat notablement, més del que havíem anticipat anteriorment", ha afegit el banquer central italià. Després de les seves paraules, l'euro es deprecia un 0,22%, fins als 1,0993 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha tornat a baixar amb força i s'ha situat al 0,15%. I la prima de risc ha baixat fins a 74 punts després de la pujada de ràting de l'agència S&P a Espanya, publicada el passat divendres a la nit.
FALLIDA DE THOMAS COOK
A més, el Regne Unit ha estat un altre clar protagonista. El Partit Laborista ha iniciat aquest cap de setmana la seva conferència anual. Segons Reuters, s'espera que el partit decideixi aquest dilluns entre dues polítiques del Brexit: fer campanya per romandre en l'Unió Europea (UE) de cara a un segon referèndum o ajornar la decisió sobre quina posició prendre fins després d'unes eleccions.
A l'àmbit empresarial, ha estat notícia la fallida de l'operador turístic Thomas Cook, que suposa que centenars de milers de viatgers s'hagin quedat 'en terra de ningú' i a l'espera que el govern intervingui per tornar-los al seu país. El conseller delegat de la companyia, Peter Fankhauser, ha demanat disculpes als clients (es parla de 600.000 persones afectades) i al personal del grup i ha assenyalat que li provoca una "profunda tristesa" que la companyia no hagi aconseguit ser rescatada pels seus creditors. Dins de l'IBEX, Amadeus (-3,7%) i Meliá Hotels (-0,69%) han estat les companyies més afectades.
Per la seva banda, el petroli Brent cau un 0,3%, fins als 64,27 dòlars, al mig de la volatilitat que genera la situació de tensió a l'Orient Mitjà. El secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha assenyalat aquest diumenge que Washington vol evitar una guerra, però que està desplegant més tropes a la regió del Golf com a mesura de "dissuasió i defensa" després dels atacs a refineries d'Aràbia Saudita.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Hem començat la setmana amb caigudes, però sense cap senyal de cap tipus pel que fa a l'aspecte tècnic. Al cap i a la fi, si ens fixem en el gràfic diari el que tenim són impecables mínims i màxims creixents des dels mínims d'agost. I, a més, el suport més immediat es troba en els mínims de la setmana passada: els 8.960 punts. i per dalt, pel costat de les resistències, els màxims de la setmana passada (9.211) i per sobre el buit baixista setmanal dels 9.410 punts que va deixar a principis de maig", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"En qualsevol cas, la clau (com sempre) la té el cap: Wall Street. Anem a fixar-nos en l'S&P 500, que de moment no està sent capaç d'atacar la resistència dels 3.028 punts, els màxims històrics. I té un petit suport a la volta de la cantonada en els mínims de la setmana passada (2.978). la perforació d'aquest deixaria la porta oberta a un moviment que, com a mínim, el porti a omplir el buit alcista dels 2.938 punts (suport). Cosa que podria acabar portant Europa una mica més avall. I tot i així res canviaria realment, ja que Europa acumula una pujada propera al 10% des dels mínims d'agost gairebé sense descansos. I ja sabem que fins i tot per poder seguir escalant posicions necessitem que els preus corregeixin/drenin els excessos previs", afegeix aquest expert.