- -214,70
- -1,85%
L'IBEX ha tancat aquest dimarts als mínims de la sessió després de deixar un 0,87%, fins als 9.306 punts, després de confirmar l'acord entre PSOE i Unides Podem per formar un govern de coalició. El selectiu espanyol es desmarca així de la resta de borses europees, que han cotitzat en verd durant tota la sessió i han tancat amb una pujada del 0,5% de mitjana.
L'analista de Bolsamanía, José María Rodríguez, ha explicat que "poques vegades veurem una reacció tan clara de mercat a les notícies polítiques. De fet, abans de conèixer l'acord entre Sánchez i Iglesias l'IBEX pujava un 0,20% i finalment ha caigut perforant el suport dels 9.328 punts".
Dins de l'IBEX, Bankia (-4,55%) ha estat el valor més castigat davant el temor que es compleixi la intenció de Pablo Iglesias de convertir-la en una banca pública. La resta d'entitats financeres també han patit per la por que el dirigent de Podem aconsegueixi imposar l'impost a la banca que portava al seu programa electoral. De fet, CaixaBank (-3,99%) i Sabadell (-2,39%) han completat el podi de les companyies més llastrades de la sessió. En positiu només quatre valors, amb IAG (+1,2%) com el més alcista del selectiu.
La prima de risc espanyola també està patint i puja un 3% al tancament de mercat a Europa, fins a l'entorn dels 69 punts bàsics. Aquest repunt és superior a què estan observant altres països europeus com Itàlia, Grècia o Portugal.
EL REGNE UNIT I ELS ESTATS UNITS
Fora de les nostres fronteres, després del missatge polític del Banc d'Anglaterra de la setmana passada, s'esperava amb interès la dada d'atur al Regne Unit. Finalment, ha caigut al 3,8% al setembre mentre que les estimacions dels analistes anticipaven que la dada es mantingués al 3,9%. Després aquesta dada, el FTSE londinenc ha sumat un 0,7%.
El mercat també estarà pendent de Harker i Clarida, de la Reserva Federal (Fed). "Hem actualitzat la nostra previsió sobre la Fed. Ara esperem només una retallada més de tipus durant els pròxims tres a sis mesos", afegeixen des de Danske.
Mentrestant, els inversors segueixen esperant novetats sobre les converses comercials entre Washington i Pequín després que el president Trump desmentís divendres les afirmacions del Ministeri de Comerç xinès que les dues parts havien acordat reduir els aranzels existents. D'altra banda, aquest dijous acaba el termini perquè els EUA decideixi si fixa aranzels de fins al 25% sobre els automòbils europeus, i tot sembla indicar que retardarà de nou sis mesos la decisió. El que hagi de dir Donald Trump sobre tots aquests assumptes avui -comparecerá al Club Econòmic de Nova York a les 18 hora espanyola- se seguirà amb especial atenció.
ANÀLISI TÈCNICA
"Com menys inquietant el tancament d'aquest dimarts al nostre selectiu. Tanquem en els mínims del dia (-0,87%) amb les borses europees pujant un 0,5% de mitjana i, a més, tanquem el buit alcista (suport) dels 9.328 punts i deixem l'anomenat envolupant baixista. En resum, l'espelma d'aquest dimarts no convida precisament a l'optimisme", ha destacat José María Rodríguez.
"Tot el contrari. De fet, l'únic on podem agafar-nos en aquest moment és al suport dels 9.200 punts. La perforació d'aquest seria un més que preocupant senyal de debilitat per al nostre mercat. Cada vegada és més gran la bretxa entre l'IBEX, que puja un 9% l'any vs. +25% dels nostres veïns europeus", conclou l'expert.