- -46,60
- -0,41%
L'IBEX 35 ha baixat un 0,78%, fins als 9.046,80 punts després que la Xina hagi anunciat que augmenta els aranzels fins al 25% sobre productes nord-americans per valor de 60.000 milions de dòlars. La guerra comercial entre les dues potències s'intensifica amb aquesta resposta de la Xina, després que els EUA elevés les taxes sobre productes xinesos divendres passat.
Donald Trump ha reanimat la guerra comercial i el resultat és que l'acord sembla que s'allunya. El president dels Estats Units ha assegurat aquest diumenge que els Estats Units es troba "just on vol ser" respecte a la Xina i ha avançat que s'aconseguirà "milions de dòlars" a través dels aranzels.
Per la seva banda, en una entrevista a Fox News aquest diumenge, l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, va declarar que el president Trump i el president xinès, Xi Jinping, probablement es reuniran durant la pròxima cimera del G-20 al Japó. Kudlow va dir que les possibilitats de tal reunió "eren bastant bones", però va afegir que "no hi ha plans concrets i definitius" per quan els negociadors d'ambdues parts es tornin a reunir.
ACTUALITAT EMPRESARIAL
A l'actualitat empresarial, els inversors s'han refugiat en valors de tall defensiu davant l'augment de la incertesa. Dins de l'IBEX, Red Eléctrica (+2,25%) va liderar els avanços, seguida de Naturgy (+0,96%), Iberdrola (+0,88%), IAG (+0,55%) i Endesa (+0,54%).
En negatiu, la majoria de valors. El més baixista ha estat Ence (-7,52%), que segueix desplomant-se per les males previsions per a la continuïtat de la seva planta de Pontevedra. A més, Indra (-5,75%) i Arcelor Mittal (-4,96%) també s'han enfonsat, seguides de CIE Automotive (-4,06%) i Siemens Gamesa (-4,01%), després d'una rebaixa de estimacions de Deutsche Bank.
Pel que fa als resultats, Acerinox (-1,67%) ha comunicat una caiguda del 44% en el benefici net del primer trimestre, fins als 33 milions d'euros. No obstant això, la companyia ha precisat que aquest millora un 103% respecte al trimestre precedent. Les acereres no estan passant un bon moment, tal com van mostrar les xifres d'ArcelorMittal la setmana passada. L'augment de les importacions a Europa, cosa que ha deprimit els preus, i l'increment dels preus de la matèries primeres, sense oblidar el sentiment negatiu generat per la guerra comercial, els estan fent molt de mal.
La temporada de presentació de resultats està gairebé finalitzada a Wall Street, amb més del 90% de les companyies de l'S&P 500 havent donat a conèixer les seves xifres. Els experts de Link Securities destaquen que la caiguda prevista al començament d'aquest en el benefici de les empreses ha estat inferior del que s'esperava. "La majoria de les companyies (...) han estat capaços de superar les expectatives de beneficis. (...) Al final la temporada de resultats, almenys a Wall Street, ha estat millor del que s'esperava", precisen.
En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,7%, fins als 71,10 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,1%, fins als 1,1231 dòlars. Per la seva banda, la prima de risc d'Espanya repunta lleugerament fins als 104 punts, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté al 0,98%.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Definitivament, l'IBEX perd el suport dels 9.100 punts, coincidint amb un suport horitzontal així com amb el nivell d'ajust/retrocés del 38,2% de tota la pujada des dels mínims de desembre. I això deixa la porta oberta al fet que aquest posi rumb cap al suport, de major rellevància, dels 8.950 punts (50% d'ajust/retrocés). I per sota dels aprox. 8.780-8.800 punts (61,8%)", explica José María Rodríguez, expert de Bolsamanía.
"Encara que l'experiència ens ha demostrat que els preus acostumen a trobar un sòl a mig camí entre el nivell d'ajust comprès entre el 50 i el 61,8%. La veritat és que tot i que la sobrevenda diària (que no la setmanal) és extrema, els preus no aconsegueixen rebotar. Però no dubteu que ho faran, perquè res cau sense el seu corresponent rebot (o fase de reacció)", afegeix aquest expert.
"Igual que en una tendència alcista, els preus han de caure per seguir pujant, en una tendència baixista passa el contrari, necessitem importants rebots per continuar corregint. Amb tot, a dia d'avui seguim remenant (no hi ha motius per no fer-ho) que ens trobem en fase d'ajust/correcció proporcional de tota l'última pujada, la qual es va iniciar a finals de desembre. O el que és el mateix, tot i la violència, una caiguda cap als 8.800 punts encaixaria dins dels paràmetres normals", conclou Rodríguez.