Les borses europees han viscut aquest dijous dues sensacions molt diferents. Els principals índexs han passat de l'eufòria inicial després del nou acord sobre el Brexit a la incertesa sobre si el Parlament britànic l'aprovarà aquest dissabte. L'IBEX ha arribat a pujar més d'un 1%, però s'ha desinflat poc a poc, fins a cedir un 0,5% i situar-se als 9.340 punts al tancament de la sessió. Durant la sessió, va arribar a superar els 9.410 punts, però és difícil trencar aquesta resistència clau a la primera.
- 11.473,90
- 0,33%
L'acord assolit entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) també ha de ser ratificat pels Vint-i-set, encara que sembla que no hi haurà problemes. El dubte està en el que passi a la Cambra dels Comuns, ja que no està clar que el DUP, que aquest matí ha dit que no donarà suport al pacte, finalment ho faci... i el seu suport és imprescindible.
La reunió del Consell Europeu comença al voltant de les 13:30 hores. Segons l'ordre del dia, a més del Brexit, els líders de la UE debatran sobre altres assumptes, com les converses d'adhesió amb Albània i la República de Macedònia del Nord, les operacions militars de Turquia a Síria i el pressupost a llarg termini de la UE.
Pel que fa a la resta, a Espanya segueix la convulsa situació política. El president de la Generalitat, Quim Torra, va condemnar ahir a la nit per primera vegada tots els disturbis i els actes violents. Tot això mentre els líders polítics mantenen reunions tractant de trobar una manera d'afrontar aquesta situació. Durant aquesta nit s'han repetit les mobilitzacions i disturbis.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Després de l'eufòria per l'acord del Brexit, IAG i Sabadell han arribat a pujar a prop d'un 3%, però han tancat pràcticament plans. El valor més alcista de la sessió ha estat Siemens Gamesa (+2,16%), mentre que Enagás (-1,93%) ha estat el més castigat. A més, MásMóvil ha caigut un 1,62% després d'una col·locació del 4% de l'operadora a 22,09 euros.
Al Mercat Continu, Tubos Reunidos s'ha disparat un 7,96% després d'anunciar que ha arribat a un acord amb els seus creditors per refinançar la seva deuda.I fora de les nostres fronteres, als Estats Units, Morgan Stanley puja a Wall Street impulsat per uns resultats en què ha aconseguit un benefici per acció durant el tercer trimestre d'1,27 dòlars enfront dels 1,11 dòlars previstos.
Al mercat de divises, l'euro avança un 0,5% al tancament de la sessió, fins als 1,1127 dòlars, i la lliura ha aconseguit escalar fins als 1,30 dòlars, encara que ara cotitza als 1,286. Mentrestant, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent, de referència a Europa, cedeix un 0,45% i està a punt de perdre els 59 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
"Ho hem intentat, però de moment no ho hem aconseguit. I això, tot i que el màxim de la sessió al nostre IBEX s'ha marcat als 9.494 punts, anem cap als 9.500 punts en números rodons. Finalment tanquem per sota de la fortíssima resistència dels 9.400-9.410 punts que tantes vegades se'ns està ennuegant", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Tot i que per tancar el buit baixista dels 9.410 punts s'ha de fer el tancament d'un divendres. Cosa que vol dir que encara demà ho podem intentar. Ara bé, és cert que la sessió de 'anada i tornada' d'aquest dijous, des de nivells de resistència claus, ens deixen la porta oberta a l'inici d'una correcció de molt curt termini. Correcció que el podria portar a omplir el buit alcista que recentment ens hem deixat als 9.256 punts sense que en realitat res hagi canviat substancialment", aclareix.
"La sobrecompra diària és també molt alta i atès que no hem pogut amb resistències del normal, el lògic, seria que assistíssim a una petita correcció (fase de reacció) abans d'intentar-ho de nou. De tota manera, insisteixo, un tancament setmanal per sobre dels 9.410 punts seria un senyal de fortalesa important", conclou l'expert.