- 55,20
- 0,47%
L'IBEX 35 ha perdut els 9.200 punts després de caure un 0,38%, fins als 9.192,50 punts, a l'inici d'una setmana amb múltiples referències geopolítiques que preocupen els inversors. La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units tindrà un dels seus capítols destacats aquest cap de setmana a l'esperada cimera del G-20. També preocupen les tensions entre els EUA i l'Iran a l'Estret d'Ormuz i tot el que envolta al Brexit al Regne Unit.
Dins del selectiu han destacat les caigudes en Ence (-3,13%), IAG (-2,13%) i Amadeus (-1,78%). Les accions del grup paperer no aixequen cap per la incertesa sobre el futur de la seva fàbrica de Pontevedra, mentre l'aerolínia segueix penalitzada per la retallada de previsions per al sector que està fent el mercat durant les últimes setmanes.
A la banda positiva s'ha situat MásMóvil, que ha liderat l'índex espanyol (+3,22%) després d'estrenar-se al índex. L'operadora de telecomunicacions es consolida com el quart operador a nivell nacional i promet donar 'molta guerra' a Telefónica, Orange i Vodafone.
A l'actualitat empresarial, un banc ha estat protagonista: Santander (-0,42%) ha anunciat que pagarà 936.500.000 a Allianz per trencar el pacte en el negoci assegurador amb Popular.
En altres notícies destacades, CIE Automotive (+0,56%) ha anunciat la compra de les companyies mexicanes Maquinados de Precisión de México y Cortes de Precisión de México per uns 58 milions d'euros.
Fora d'Espanya, Daimler (-3,8%), matriu de Mercedes, ha retallat la seva previsió de beneficis per a 2019 davant les provisions per qüestions relacionades amb els seus vehicles dièsel i que ascendeixen a centenars de milions d'euros. L'ha llastrat a tot el sector europeu d'automòbils.
FACTORS GEOPOLÍTICS
La setmana arrenca amb una gran quantitat de catalitzadors geopolítics i tots ells condicionaran clarament als mercats. Sobre la taula hi ha l'amenaça dels Estats Units d'aplicar sancions a l'Iran des d'avui mateix, però també la carrera per liderar Regne Unit, l'expectació davant la reunió del G-20 de finals de setmana i la trobada esperat entre Trump i Xi Jinping, o el que ha passat a Turquia aquest diumenge, amb un revés històric a Erdogan que ha propiciat pujades en la lira.
Pel que fa a les dades macro, l'IFO de situació actual d'Alemanya de juny ha quedat en 100,8 enfront del 100,0 esperat i al 100,6 de maig. També ha sortit millor l'IFO clima de negoci (97,4 enfront de 97,3), tot i que ha caigut des de 97,9 del mes anterior. L'IFO expectatives s'ha situat en 94,2, per sota de la previsió de 94,5 i de la dada prèvia de 95,3.
En altres mercats, el petroli Brent cau un 1,2%, fins als 64,40 dòlars, després de repuntar amb força la setmana passada per la tensió entre l'Iran i els EUA a l'Estret d'Ormuz, pas estratègic del comerç petrolífer. A més, l'euro ha tocat el nivell d' 1,14 dòlars i ha marcat màxims dels últims tres mesos en el seu encreuament contra el 'bitllet verd'. Per la seva banda, la prima de risc espanyola cau fins a 71 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys segueix marcant rècords mínims en caure fins al 0,41%.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
Molts factors rellevants, per tant, en un dia durant el qual se celebra el tercer aniversari de la caiguda més gran intradia de l'IBEX de la seva història (-12,35%) després que els anglesos votessin 'sí' al Brexit.
"El lent però continu degoteig de la segona part de la setmana passada continua en el selectiu. I a poc a poc ens allunyem de la zona de resistència dels 9.335 punts, la qual cosa deixa la porta oberta a que al final, el potencial 'cap i espatlles 'invertit no arribi ni tan sols a confirmar-se", afirma José María Rodríguez, expert de Bolsamanía.
"Dit això, a molt curt termini ara passem a tenir un petit suport a la volta de la cantonada: als aproximadament 9.130 punts i per sota els mínims de la setmana passada als 9.060 punts. La veritat és que, en teoria, no s'esperen forts moviments en els índexs aquesta setmanal, o almenys no fins que es conegui el resultat de les negociacions aquest cap de setmana del G-20, entre EUA i la Xina", afegeix aquest expert.
"Cal esperar una setmana de consolidació de nivells/ajust proporcional després del 'ral·li' experimentat pel conjunt de les borses mundials des dels mínims de dimarts de la setmana passada. I si ens fixem en el DAX, podem adonar-nos que aquest s'ha frenat en sec a les portes de la resistència que presenta en els màxims de maig (12.435). L'índex s'ha frenat, al tick, als màxims anuals. O el que és el mateix, només si tanqués amb comoditat per sobre, tindríem en teoria la confirmació d'un nou impuls alcista. Mentrestant, simplement se'ns ha frenat en resistències", conclou Rodríguez.