bolsamadrid valores ibex portada
11.382,60
  • -214,70
  • -1,85%

Els números vermells han dominat la sessió a Europa malgrat que ahir Wall Street va marcar nous màxims històrics. Les places del Vell Continent han optat aquest dimarts per respirar una mica, amb l'IBEX cedint un 0,35%, fins als 9.400 punts. Ence (-3,93%), Siemens Gamesa (-2,94%) i Telefónica (-2,7%) han estat els pitjors valors del selectiu, mentre que Grifols (+1,38%) ha estat el més alcista després de publicar resultats i anunciare l'inici d'un procés per refinançar 5.300 milions de deute.

Si Wall Street va bé, normalment Europa el segueix. Però el Vell Continent té els seus propis problemes i un d'ells és, sens dubte, el Regne Unit i el seu Brexit interminable. Ahir el Parlament britànic va votar 'no' a la petició d'eleccions anticipades per part de Boris Johnson després que la Unió Europea (UE) els concedís una pròrroga fins al 31 de gener de 2020. Ara Johnson té previst presentar aquest mateix dimarts un projecte de llei per a unes eleccions anticipades el 12 de desembre. En aquest cas, no necessitaria l'aprovació de dos terços de la Cambra dels Comuns, sinó una majoria simple. I els laboristes ja han dit que donaran suport a l'avançament electoral.

Dins de l'IBEX, els resultats dels bancs continuaran marcant el ritme aquests dies. Després dels d'aquest dilluns de Bankia, que van portar a l'entitat a caure en borsa (avui ha tornat a cedir un 2,61% per una retallada de Credit Suisse), aquest dimarts ha publicat Liberbank (-4,52%), que ha anunciat una caiguda de l'11% en el seu benefici net fins a setembre. Demà serà un altre dia important pel que fa a xifres (anuncien resultats Santander i Bankinter), de la mateixa manera que dijous (BBVA i CaixaBank).

A més dels resultats empresarials, aquest dimecres es coneixerà el resultat de la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed) que comença avui. S'espera una nova retallada de tipus de 25 punts bàsics. A l'altre costat de l'Atlàntic, es parla també de l'"impuls positiu" que estan prenent les negociacions comercials entre els EUA i la Xina. El president Donald Trump va dir aquest dilluns que espera que s'acordi un pacte comercial el proper mes. El president xinès, Xi Jinping, i Trump assistiran a la reunió de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic a Xile el mes que ve.

En aquest context, al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,15% al ​​tancament del mercat a Europa i es canvia als 1,1113 dòlars. A més, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent cedeix al voltant d'un 0,5%, però aconsegueix aguantar els 61 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

"Falsa alarma. L'IBEX tanca relativament lluny dels mínims del dia i allunya la possibilitat d'una correcció més gran, encara que si aquesta es produís la veritat és que en realitat res canviaria. Tot seguiria igual. I això és així perquè tenim un canal alcista, impecable per cert, des dels mínims d'agost, la base (suport) passa en aquest moment pels 9.100 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Per dalt tenim els 9.600 punts com a xifra rodona, que coincideix aproximadament amb els màxims anuals (9.588). I el de menys és si podem caure durant les properes sessions cent o dos-cents punts. Perquè dins del que és la base i la part alta del canal el preu pot desplaçar-se com li dona la gana", afegeix.

"Però si mirem la resta dels nostres veïns europeus i Wall Street, seguim sense el més mínim senyal de debilitat. Tot continua fort i sense el més mínim senyal de debilitat. D'altra banda, atents demà a l'obertura als resultats de Santander, que gairebé sempre mouen al mercat, almenys durant els primers moments de la sessió", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador