- 27,40
- 0,24%
Acaba una setmana molt convulsa als mercats, durant la qual la guerra comercial i el Brexit han estat clarament protagonistes. L'IBEX ha pujat un 0,6%, fins als 9.329 punts, després de caure aquest divendres un 0,11%. Dins del selectiu espanyol han destacat la caiguda del 4,53% en el CIE Automotive, arrossegada per la caiguda de Renault després d'anunciar una advertència de beneficis i també la retallada del 4,11% de Meliá Hotels, enmig de les males notícies sobre Catalunya.
Els inversors segueixen molt pendents del que passarà amb el Brexit i aquest dissabte no perdran de vista el que passi al Parlament britànic, que ha de ratificar l'acord assolit entre Boris Johnson i Brussel·les. Si l'acord no tira endavant, cosa més que probable, el previsible seran les caigudes a les borses dilluns. Per contra, els analistes preveuen fortes alces a les places europees si l'acord s'aprova.
La setmana va començar amb la guerra comercial com a protagonista i acaba amb la guerra comercial com a protagonista. Dilluns es rebaixava l'eufòria respecte a l'acord parcial entre la Xina i els EUA, i aquest divendres han entrat en vigor els aranzels dels EUA sobre productes europeus per valor de 7.500 milions.
I, enmig de tot això, la convulsa situació política a Espanya, amb Catalunya com a protagonista, ha estat també protagonista aquesta setmana. Aquest divendres hi ha convocada una vaga general a Catalunya. Això, mentre segueixen succeint-se els disturbis per la sentència del 'Procés' coneguda dilluns. Tota aquesta situació està començant a tenir conseqüències econòmiques a Catalunya, i ja es parla sobretot de l'impacte en el turisme. Les ambaixades dels Estats Units, Regne Unit i França han recomanat als seus ciutadans que evitin viatjar a Barcelona.
La setmana ha estat també marcada pel començament de la temporada de resultats, sobretot als Estats Units. Els experts diuen que els bancs nord-americans han publicat en general unes bones xifres. La setmana que ja començaran a conèixer xifres importants a Espanya, amb Sabadell anunciant resultats divendres, per exemple.
La propera setmana tindrà, a més, un altre protagonista, com és el Banc Central Europeu. Darrera reunió de Mario Draghi al capdavant de l'organisme, que se'n va amb la política acomodatícia en el seu punt àlgid després d'haver activat una nova QE.
MACRO I ALTRES MERCATS
Pel que fa a les dades macro de la sessió, avui s'ha publicat el PIB de la Xina, que afegeix 'més llenya al foc'. Durant el tercer trimestre va pujar un 6%, per sota del que s'esperava.
Pel que fa al mercat de matèries primeres, el barril de Brent cedeix al voltant d'un 0,45% al tancament del mercat a Europa i es paga a 59 dòlars. Al mercat de divises, l'euro es revalora un 0,22% i es canvia als 1,1148 dòlars. A més, al mercat de deute, la prima de risc espanyola se situa a l'entorn dels 62 punts bàsics.
ANÀLISI TÈCNICA
"Com es pot observar al gràfic diari del nostre selectiu, ahir no vam poder amb la 'famosa' resistència dels 9.410 punts. Intradia vam tocar gairebé els 9.500 punts, però tanquem clarament per sota dels 9.400 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Si no fos perquè, probablement, obrirem amb força a l'alça o a la baixa, en funció que el Parlament britànic aprovi aquest dissabte l'acord per al Brexit, diria que es donen les condicions per iniciar una fase correctiva que perfectament el pot portar a la base del canal alcista pel qual s'està desplaçant el preu des dels mínims d'agost: ara al voltant dels 9.000 punts", afegeix.
"Pel que fa a la resta, seguim a l'espera que en algun moment siguem capaços de tancar per sobre dels 9.410 punts en espelmes setmanals. I pel que fa als nostres veïns europeus, aquesta setmana tots ells (CAC, DAX, FTSEMIB i Euro Stoxx) han marcat nous màxims anuals. Correccions a part, pot dir-se que les borses europees estan forts i llevat sorpreses d'última hora es diria que tenen ganes de seguir pujant de cara a la recta final de l'any", conclou l'expert.