ibex portada mercados bolsa
11.659,20
  • 41,20
  • 0,35%

L'IBEX (-0,09%), que ha començat aquest dilluns amb pujades, s'ha anat desinflant i ha tancat amb lleugeres pèrdues malgrat les bones notícies que han arribat de les converses entre la Xina i els EUA. El selectiu espanyol s'ha quedat als 9.259 punts i ha estat una de les poques places europees que ha tancat en vermell després d'una sessió de pujades també a Àsia.

Els valors que més han pujat aquest dilluns a l'IBEX han estat Cellnex (+4,1%), Melia Hotels (+3,3%) i Mediaset (+2,7%), aquesta última, després d'haver rebut millores de recomanació de JP Morgan, UBS i Barclays, que han arrossegant també els títols d’Atresmedia (5%) al verd.

A l'altre extrem del selectiu, el valor més baixista de la sessió ha estat IAG, que ha caigut un 4,7% després d'aclarir que el seu flux de caixa lliure serà menor el 2019 que l'any passat. L'han seguit Técnicas Reunidas (-1,75%) i Merlin Properties (-1%).

Per la seva banda, Telefónica (-0,7%) ha caigut tot i la millora de recomanació de Credit Suisse -l'entitat helvètica ha millorat el preu objectiu de les accions de la companyia de telecomunicacions des dels 8,10 euros anteriors fins als 8, 50 euros-, que així s’ha convertit en un dels principals llasts del selectiu juntament amb BBVA.

A l'àmbit empresarial, destaquen també les notícies de la compra d'accions de MásMóvil (+0,1%) per part de directius i consellers per valor d'1,32 milions d'euros. Almirall (+0,8%), per la seva banda, ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de la venda de la seva divisió d'estètica.

RESISTÈNCIES SUPERADES PER LA MÍNIMA

"Ha superat l'IBEX la resistència dels 9.260-9.265 punts?", es pregunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, i la resposta és afirmativa: "Aquest dijous tancava als 9.277 punts amb un increment del volum interessant. Però com dèiem durant les setmanes prèvies l'únic 'però' que li posàvem era el del poder fer-ho, però amb uns nivells de sobrecompra diaris molt importants".

Rodríguez adverteix que, aquest aspecte és "el que d'alguna manera el pot acabar llastant al molt curt termini. I aquest és el motiu pel qual dèiem allò que si pot ser que ho faci en espelmes setmanals i per sobre dels 9.300 punts”. O dit amb altres paraules, s'han superat resistències per la mínima i amb una sobrecompra important. Cosa que vol dir que aquesta ruptura és d'alguna manera vulnerable".

L'analista explica d'aquesta manera que "supeditem aquesta ruptura al fet que Santander faci el mateix amb la resistència dels 4,39 euros. O dit amb altres paraules, em creuré la ruptura, sobretot, si l'entitat càntabra aconsegueix superar la resistència horitzontal dels 4,39 euros. En cas contrari, tindré mus dubtes. Al més curt termini tenim com a suport els 9.260 i, per sota, els 9.140 punts. Pel que fa a resistències ja no tenim res realment important fins als 9.665 punts i per sobre, els 9.800".

OPTIMISME A LES CONVERSES COMERCIALS

Al pla geopolític també hi ha optimisme. Aquest dilluns arriben noves notícies de les converses comercials entre la Xina i els EUA que donen ales als índexs asiàtics fins al punt que han tancat amb importants pujades. Segons Bloomberg i The Wall Street Journal, els governs de les dues primeres potències mundials estan ultimant el seu acord que ja és imminent, una notícia que sí que sembla estar calant-se en la resta de borses europees, que cotitzen amb pujades del 0,5% de mitjana.

Expliquen que Pequín devia oferir suavitzar els aranzels i altres restriccions als productes agrícoles i ramaders, químics i automòbils, mentre que Washington eliminarà gran part dels impostos a les importacions xineses. Així, asseguren que aquest mateix mes, el 27 de març concretament, es rubricarà l'acord per part dels dos presidents, Xi Jinping i Donald Trump, encara que també expliquen que hi ha esculls en les converses.

Relaten que les dues parts encara estan negociant sobre el tema que va encendre la metxa del conflicte: els plans xinesos per a la creació de competidors de tecnologia global estatals que Washington, Europa i altres socis comercials asseguren que violen les obligacions d'obertura del mercat de Pequín. No obstant això, "l'especulació que tant els Estats Units com la Xina són a prop de signar un acord mantindrà els mercats lleugerament optimistes", segons analistes d'ING.

LLEUGERA AGENDA MACRO

L'agenda està lleugera aquest dilluns, amb la confiança de l'inversor Sentix i la dada d'atur del mes de febrer com cites més rellevants de la jornada. Pel que fa a la primera, ha registrat el març el seu primer increment de l'any davant la millor perspectiva d'Àsia, segons reflecteix l'índex elaborat per l'agència alemanya, que ha repuntat fins als -2,2 punts, des dels -3,7 del mes anterior.

L'atur, conegut aquest dilluns a primera hora, ha augmentat en el segon mes de l'any. En concret, el nombre d'aturats registrats a les oficines dels serveis públics d'ocupació va pujar en 3.279 desocupats el febrer (+0,1%), xifra que suposa el seu pitjor registre en aquest mes des de 2013, quan va augmentar en més de 59.000 persones.

Noticias relacionadas

contador