Les borses estan aguantant l'estrebada i, de moment, no reaccionen de manera excessiva al conflicte palestinoisraelià. Més enllà de les caigudes del primer dilluns després d'esclatar la guerra, que van ser moderades a Europa i que ni tan sols es van produir als Estats Units, els índexs han estat sorprenentment impassibles al llarg de les jornades successives.
La seva falta de reacció porta a preguntar-se si realment no estan valorant el conflicte com un gran risc a nivell econòmic o si hi ha un temor paralitzant ara entre els inversors que els impedeix prendre decisions, cosa que manté els índexs impertorbables.
Sigui com sigui, pràcticament no reaccionen, ni tan sols davant la nova tragèdia, amb la mort d'uns 500 palestins en un atac a un hospital de Gaza. Palestina acusa Israel i Israel acusa la Jihad Islàmica. Tot i això, els índexs romanen cauts i eviten els sobresalts aquest dimecres.
A les terribles morts s'hi afegeix el risc que el conflicte vagi a més. Jordània, Egipte... que tenien avui previst reunir-se en una cimera amb el president dels Estats Units, Joe Biden, han acusat obertament Israel del que ha passat i han cancel·lat la trobada. Els esforços diplomàtics per millorar les coses, per tant, sembla que no avancen i les perspectives no pinten bé.
EL RISC ARRIBA DEL PETROLI
Tot i que de moment les borses aguanten, hi ha molta por i cautela. "Per als inversors a la borsa, les perspectives no són bones", reconeix Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management. "No sabem com es desenvoluparà això, però pensem que potser els riscos d'una escalada acaben d'augmentar", escriu Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com.
La principal amenaça per a les borses arriba del que faci el petroli. Si comença a pujar a causa de tot el que està succeint, llavors creixerà el temor que això pugui deteriorar el creixement econòmic i acabi impactant a la renda variable.
El cru ha alçat aquest dimecres el nivell més alt en dues setmanes, amb el Brent als 93 dòlars.
"Els costos de transport estan pujant molt a la Mediterrània... els costos de la cadena de subministrament estan augmentant, cosa que significa més inflació! La guerra és inflacionista", avisa Wilson.
Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, tem que les tensions segueixin escalant a Gaza, cosa que podria fer que els preus del petroli "augmentin significativament, especialment si l'Iran s'involucra a la carnisseria de l'Orient Mitjà".