- -
- -
Wall Street registra pèrdues de l'1% pendent del mercat de bons. Els futurs nord-americans anticipaven guanys moderats, però s'han capgirat conforme a la rendibilitat del deute públic nord-americà ha reprès el seu camí descendent. Recordem que la Borsa de Nova York va rebotar aquest dimarts més de l'1% després de desplomar-se un 3% dilluns. Va ser la seva pitjor sessió de l'any a causa de l'escalada de la guerra comercial entre la Xina i els EUA.
Després de la polèmica sobre la cotització del iuan i que els Estats Units hagi qualificat la Xina com "manipulador" de la seva divisa, el conflicte aranzelari segueix en tot l'alt, amb l'1 de setembre com a data a partir de la qual entrarà en vigor la propera ronda d'aranzels establerta per l'Administració Trump.
I tot en un context macro que presenta cada vegada més incerteses. Bancs centrals com els de Tailàndia, Índia i Nova Zelanda han sorprès al mercat amb agressives retallades dels seus tipus. Es preparen per a alguna cosa? Pressionaran així la Fed i els homes de Powell per fer el mateix?
PIMCO I EL MERCAT DE BONS
"Ja no és absurd pensar que el rendiment nominal dels bons del Tresor dels EUA pugui ser negatiu". Així de clara és l'opinió dels experts de Pimco, un dels majors inversors mundials al mercat de deute públic.
"Quan l'economia mundial entri en hibernació, els bons del Tresor nord-americans, actiu refugi a més de l'or, probablement no en seran una excepció. I si la guerra comercial segueix escalant, podem arribar més ràpid del que pensem a la rendibilitat negativa", assegura Joaquim Fels, assessor econòmic de Pimco.
En aquest escenari, la Reserva Federal dels EUA (Fed) corre el risc de quedar-se per darrere de la corba, de manera que les seves retallades de tipus poden arribar massa tard i ser poc efectius. "Per això, si la Fed segueix retallant els tipus de nou fins al 0% i reprèn el seu programa de compra d'actius, la rendibilitat negativa dels bons del Tresor nord-americans pot ser el 'nou normal' per als inversors", conclou Fels, qui aconsella "aprofitar els rendiments positius als EUA mentre durin".
Per la seva banda, Donald Trump ha tornat a criticar la Fed per la seva política monetària. En la seva opinió, el banc central és el "principal problema" per a l'economia i hauria de baixar els tipus "més ràpid".
“Three more Central Banks cut rates.” Our problem is not China - We are stronger than ever, money is pouring into the U.S. while China is losing companies by the thousands to other countries, and their currency is under siege - Our problem is a Federal Reserve that is too.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 7, 2019
En altres mercats, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,63% i segueix per sota del rendiment del bo a 3 mesos, que es troba al 2,02%. La inversió de la corba de tipus als EUA anticipa una recessió per a l'economia nord-americana. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,17%, fins als 1,1217 dòlars, mentre el petroli West Texas cau un 2,7%, fins als 52,18 dòlars.