- -31,60
- -0,28%
L'IBEX 35 ha tancat la sessió d'aquest divendres amb una caiguda del 0,62%, fins als 8.730 punts, a prop dels màxims del dia. Amb això, el selectiu espanyol ha registrat una pèrdua en l'acumulat de la setmana de l’1,8%, i apunta cap al nivell dels 8.500 punts, tot i que és veritat que tampoc perd de vista els 8.800 si es té en compte totes les batzegades que ha donat durant els últims dies, en què la volatilitat ha tingut una forta presència.
El selectiu espanyol s'ha vist arrossegat aquest divendres per les fortes caigudes a la resta d'Europa (de més del 2% a la Borsa de París), a causa dels resultats que les grans tecnològiques (Alphabet i Amazon) van publicar ahir a la nit als EUA i després més caigudes a Àsia.
ONADA DE RESULTATS
Els inversors han estat pendents dels resultats empresarials del tercer trimestre. Avui han publicat els seus comptes els bancs CaixaBank (ha pujat un 1,3% després de guanyar un 19% més fins al setembre) i Sabadell (ha rebotat un 5,1% després de reduir el seu benefici un 62% durant els nou primers mesos de l'any impactat pels costos de migració de TSB).
Aquest últim ha estat el valor més alcista de la sessió, seguit de Grifols (+4,8%), que ha rebut el suport dels analistes de Berenberg, i DIA (+2,6%). Pel que fa a la cadena de supermercats, cal destacar que Goldman Sachs ha venut un 14,1% del capital de la companyia, per la qual cosa hi ha reduït la seva presència sota del 2%.
D'altra banda, també ha presentat avui resultats el grup d'empreses d'aerolínies IAG (+0,03%), que ha comunicat una millora del seu benefici del 57,4%.
Pel que fa a les caigudes, han estat encapçalades per Viscofan (19,55%), després que ahir publiqués els seus comptes trimestrals després del tancament del mercat; i l'han seguit Acerinox (-8,29%), que ha fet el mateix aquest divendres, i Arcelormittal (-3,7%).
MERCAT CONTINU I MACROECONOMIA
Fora de l'IBEX, els títols d'Abengoa B, d'Urbas i de Vértice es desplomen després de l'entrada en vigor del nou límit mínim de cotització. Aquest queda ara als 0,0001 després de ser rebaixat per la Societat de Borses dues vegades: primer fins als 0,001 euros des dels 0,01 euros i després des dels 0,001 fins als 0,0001 euros.
Pel que fa a la resta, aquesta tarda-nit, l'agència S&P es pronunciarà sobre la valoració d'Itàlia i tot sembla indicar que, com va fer recentment Moody's, la revisarà a la baixa. "Esperem que l'S&P canviï la perspectiva a negativa, però que mantingui la qualificació sense canvis. Això hauria de tenir un modest impacte negatiu en el deute públic italià dilluns de la setmana que ve", afegeixen des de Danske.
A més, quant a les dades macro, als Estats Units s'ha anunciat la primera estimació del creixement del PIB durant el tercer trimestre. L'economia nord-americana es va desaccelerar entre juliol i setembre d'aquest any, fins a situar-se al 3,5%, encara que igualment va superar les expectatives del mercat.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "una hora abans del tancament de la sessió l'IBEX ha tornat a marcar, intradia, nous mínims anuals als 8.627 punts. El que per si només ens pot donar una idea sobre l’extrema debilitat que segueix mostrant el nostre índex i la resta dels nostres veïns".
"Per no parlar de Wall Street. La correcció a les borses és general, ho és en bloc, al llarg i ample del planeta no ens enganyem. I el problema és que no li veiem un sòl clar", afegeix l'expert.
"És cert que tenim una zona de suport als 8.500 punts, però és que per sota no s'observa res fins als mínims de 2016 als 7.600 punts. I encara que ens pugui semblar un escenari poc probable us recordo que a finals de setembre érem als 9.655 punts. és a dir, 1000 punts per sobre dels actuals", explica l'analista.
Per tot això, la incertesa no pot ser més gran. "De fet si em fixo en l'Euro Stoxx 50", diu Rodríguez, "diria que està en ple suport, a la base d'un canal baixista. Però si miro el DAX i la formació de tornada que presenta a 'cap i espatlles' només puc seguir apostant per les caigudes. Per una correcció addicional d'almenys el 10%".
"La veritat és que a dia d'avui ni tenim figura de tornada, ni d'esgotament de les caigudes ni res que ens convidi a ser mínimament optimistes. El que no treu que més aviat que tard assistim a violents rebots contra tendència", conclou l'expert.