ep archivo   contenedores exportacion
GOBIERNO DE ARAGÓN - Archivo

La Xina ha tornat a sorprendre en presentar xifres millors del que s'esperava al maig. En concret, amb la dada d'exportacions, que ha crescut un 7,6% en comparació amb l'any passat, batent les expectatives del consens d'analistes, que esperava un augment de només el 6%.

Tot i això, les importacions no han sortit tan bé com s'esperava. I és que el cinquè mes de l'any les importacions de la Xina van augmentar un 1,8% en comparació amb l'any anterior, de manera que no s'ha complert el pronòstic del mercat, que augurava un creixement del 4,2%.

Cal recordar que al mes anterior, a l'abril, les exportacions xineses van augmentar l'1,5% interanual, mentre que les importacions van pujar el 8,4%. Des del començament d'any, és a dir, durant els cinc primers mesos, les exportacions denominades en dòlars nord-americans han crescut un 2,7% respecte a l'any anterior, mentre que les importacions han avançat un 2,9%, segons les dades de duanes del gegant asiàtic.

Les exportacions de la Xina s'han mantingut malgrat les tensions comercials amb els Estats Units, i han contribuït a donar suport al creixement econòmic general. Tot i això, cal destacar que de gener a maig tant les importacions com exportacions de la Xina als EUA i la UE han caigut, encara que el comerç amb l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic ha augmentat. En concret, les exportacions xineses a la regió van créixer el 4,1% interanual durant aquest període. I les exportacions xineses a Rússia han caigut durant els cinc primers mesos, mentres que les importacions procedents de Rússia han augmentat un 7,5%.

Després de conèixer aquestes dades, el sentiment dels inversors ha estat mixt. Així, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha revertit els guanys anteriors i ha caigut un 0,63% després de conèixer aquestes xifres, mentre que el CSI 300 de la Xina continental ha experimentat una pèrdua més gran, concretament del 0,73%.

Al Japó, el Nikkei 225 s'ha deixat un 0,05% fins als 38.683,93 punts, mentre que Topix ha registrat lleus pèrdues i ha acabat instal·lat als 2.755,03 punts. Ho han fet, al seu cas, després de conèixer les xifres de despesa de les llars corresponents a l'abril, una mètrica clau per avaluar si el 'cercle virtuós' d'augment de salaris i preus esperat pel Banc del Japó ja està en marxa.

La despesa de consum mensual mitjana per llar a l'abril va ser de 313.300 iens, xifra que suposa un augment del 3,4% en termes nominals i del 0,5% en termes reals. Es tracta del primer augment de la despesa real de les llars des del febrer del 2023.

Cal destacar que és clau observar els salaris de l'abril, ja que els augments salarials solen entrar en vigor durant aquest mes, que marca el començament dels exercicis financers de les empreses japoneses.

Per part seva, el Kospi de Corea del Sud ha pujat un 1,23% a la tornada del dia festiu que es va celebrar dijous, acabant als 2.722,67 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha guanyat un 1,81%. fins als 866,18. I a Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha pujat un 0,49%, marcant així tres dies consecutius de guanys.

Noticias relacionadas

contador