dl china shanghai generic scene pexels 3
Sharecast / Saunak Shah via Pexels

Les borses xineses han tornat a rebotar amb força aquest dijous per l'esperança de més estímuls econòmics per part del Govern. La convocatòria del Ministeri de Finances per a dissabte que ve ha animat el mercat, especialment el Hang Seng de Hong Kong (+2,98%) i el Shanghai Composite (+1,32%).

  • 39.894,54
  • -0,96%

"Les accions xineses s'han disparat per la molt esperada conferència de política fiscal de Pequín prevista per dissabte, després d'una dura caiguda el dia anterior", explica Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.

"A principis d'aquesta setmana, totes les mirades estaven posades sobre la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, amb expectatives que llancés la bomba d'estímul fiscal en una conferència dimarts. En canvi, els operadors van rebre un plat tebi de punts de discussió repetides i vagues picades d'ullet a mesures anunciades prèviament, cosa que va deixar al mercat famolenc d'acció real. Ara, les esperances descansen en la conferència de dissabte del Ministeri de Finances per mantenir viu el ral·li", afegeix aquest expert.

"Fins ara, l'arsenal d'estímul de Pequín ha estat notòriament absent de la potència fiscal, i els operadors adverteixen que si les properes promeses no porten diners reals a la taula, aquest repunt podria convertir-se en una altra falsa alba. Encara no se sap si el ministre de Finances Lan podrà dirigir aquest vaixell en línia recta. Els inversors xinesos, coneguts per mostrar les seves emocions a flor de pell, estan cada vegada més impacients. Hi ha la sensació que Pequín confia massa que el Banc Popular de la Xina faci la feina pesada, una estratègia que corre el risc de provocar un estancament", afegeix Innes.

En aquest sentit, l'organisme monetari ha posat en marxa l'anunciada eina de liquiditat que els inversors institucionals poden fer servir per comprar accions.

"La història ens ha ensenyat –n'hi ha prou amb mirar les economies occidentals posteriors al 2008– que dependre únicament de la política monetària sense el suport fiscal suficient comporta un creixement lent, desinflació i el tipus de bombolles d'actius que la Xina vol evitar desesperadament. Segons s'informa, el Banc Popular de la Xina i el Ministeri de Finances van celebrar una reunió conjunta dimecres, i gran part de la conversa es va centrar a frenar les apostes unidireccionals sobre rendiments més baixos al mercat de bons. Però es pot apostar que també es van tractar altres assumptes”, comenta aquest gestor.

"Ara, totes les mirades estan posades sobre la conferència de premsa de Lan de dissabte. El moment elegit ha deixat els operadors debatent frenèticament les seves estratègies de cobertura. Si Lan presenta un paquet fiscal sòlid, cal esperar que les accions es disparin. Però si es tracta d'una altra ronda de promeses buides, prepareu-vos per a una altra caiguda dolorosa. El que està en joc no podria ser més important, i els operadors contenen la respiració esperant el que podria ser el punt d'inflexió en aquest mercat volàtil”, assegura Innes.

"No hi veig una bona raó per la qual es va programar la conferència de política fiscal per dissabte, però és probable que Pequín volgués programar-la quan els mercats estiguessin tancats. D'aquesta manera, donaria als inversors, propensos a reaccions impulsives, un dia complet per pair el que anunciï el Ministeri de Finances abans de deixar que la histèria es vessi a la sessió de negociació de dilluns", conclou.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el Nikkei japonès, l'ASX australià i el Kospi sud-coreà han pujat de manera moderada després dels màxims històrics a Wall Street marcats pel Dow Jones i l'S&P 500.

Els inversors mantenen el seu optimisme en espera de la dada d'inflació del setembre als Estats Units, i després de conèixer que la baixada de tipus d'interès de 50 punts bàsics efectuada per la Fed fa unes setmanes va provocar divisió dins del banc central, segons van mostrar les actes de la darrera reunió.

Per part seva, el petroli Brent puja un 0,77% (77,17 dòlars), l'euro cotitza pla (1,0939 dòlars) i l'unça d'or puja un 0,16% (2.630 dòlars). A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta al 4,07% i el bitcoin cedeix un 0,27% (60.836 dòlars).

contador