dl china shanghai generic scene pexels 3
Sharecast / Saunak Shah via Pexels

Les borses xineses lideren els guanys a Àsia aquest divendres, després dels nous estímuls anunciats pel Govern per impulsar el mercat de valors. El Hang Seng de Hong Kong i el Shanghai Composite repunten a prop del 3%, mentre que la resta de mercats registra signe mixt, amb lleugeres pujades per al Nikkei japonès i pèrdues per a l'ASX australià.

  • 38.981,75
  • 0,18%

El Banc Popular de la Xina (PBoC) ha iniciat dos plans de finançament que injectaran fins a finals d'any uns 800.000 milions de iuans (112.380 milions de dòlars) al mercat borsari, a través d'eines de política monetària de nova creació.

Es tracta de diversos instruments de swap i refinançament que van ser anunciats per primer cop fa unes setmanes i que ara han entrat en vigor. El seu objectiu és impulsar de manera “constant” els mercats de capital.

Mitjançant els instruments swap, amb un valor inicial de 500.000 milions de iuans, els bròkers, les gestores de fons i les asseguradores poden obtenir liquiditat del banc central a través de la col·lateralització d'actius per comprar accions.

Actualment, 20 empreses han estat aprovades per participar al pla i les sol·licituds inicials han superat els 200.000 milions de iuans, segons ha confirmat el PBoC.

DADES ECONÒMIQUES MIXTES

La reacció alcista del mercat s'ha produït malgrat unes dades econòmiques mixtes a la Xina. L'avenç del PIB el tercer trimestre va ser del 4,6%, per sota del 4,7% del segon trimestre i de l'objectiu del Govern del 5%.

Per la seva banda, els preus dels habitatges nous van caure al setembre al ritme més ràpid des del maig del 2015 (-5,8% interanual) malgrat els esforços més grans per reactivar el decadent sector immobiliari. En taxa mensual, el descens va ser del 0,7%, similar al d'agost, a la quinzena caiguda consecutiva d'aquest indicador.

En positiu, les vendes al detall del setembre van avançar a un ritme del 3,2%, per sobre del 2,1% anterior i del 2,5% projectat pel mercat.

A més, la producció industrial del mateix mes va repuntar un 5,4% i va superar el pronòstic del 4,6% i la pujada del 4,5% d'agost. Per part seva, la inversió fixa ha augmentat un 3,4%, per sobre del 3,3% previst.

"Vam treure importància a uns indicadors econòmics clau millors del que s'esperava al setembre, atès que la debilitat estructural als sectors immobiliari i de les llars segueix en gran mesura sense abordar-se", afirmen els analistes d'Oxford Economics.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, Wall Street va tancar amb signe mixt i el Dow Jones va marcar un nou rècord per sobre dels 43.200 punts. A més, el petroli Brent puja un 0,4% (74,79 dòlars).

Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,06% (1,0838 dòlars), i l'unça d'or repunta un 0,7% (2.726 dòlars) i marca un nou màxim històric.

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,09% i el bitcoin puja un 1,7% (68.004 dòlars).

Noticias relacionadas

contador