- -31,60
- -0,28%
La treva comercial assolida aquest cap de setmana pel president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, ha llançat l'IBEX 35. El principal indicador de la borsa espanyola ha acabat la sessió amb un repunt de l’1,13 %, fins als 9.179 punts, tot i que ha arribat a tocar la resistència dels 9.230 punts. La resta de les principals borses europees també han sumat més d'un 1% (DAX: 1,88%; FTSE: 1,23%; CAC: 1%) al final de la sessió.
Ja no hi haurà increment dels aranzels per part dels Estats Units a la Xina el proper 1 de gener. En el seu lloc, les dues potències s'han donat tres mesos per negociar i tancar un acord comercial, alhora que han mostrat el seu optimisme.
Una treva era el millor escenari per a aquesta reunió i finalment s'ha complert. Segons els analistes, si això passava, els mercats reaccionarien amb fortes pujades. De moment, així està sent. Àsia també ho ha fet bé aquesta matinada, amb alces entre l'1% i el 2,5% en el cas de les borses xineses.
El segon element que estaria influint aquest dilluns a l'IBEX és la sorpresa del resultat electoral a Andalusia. El gir polític cap a la dreta, i el probable pacte entre el PP, Ciutadans i Vox, és una cosa que el mercat, més còmode amb un govern d'aquesta ideologia, valora positivament.
Notícia relacionada
Qui és Francisco Serrano, el candidat a la Junta d'Andalusia que ha obtingut 12 escons per a Vox?EMPRESES
En aquest context, Arcelor Mittal ha acabat la sessió com el valor més alcista en sumar un 4,37%. La companyia siderúrgica ha estat una de les companyies que més ha patit en borsa amb la guerra comercial entre els EUA i la Xina, de manera que després de les fortes caigudes, té sentit que sigui també una de les que estan rebotant amb més força.
A la banda dels guanys també destaca Siemens Gamesa (+3,57%), que s'ha adjudicat un projecte de 487 MW a Bèlgica. A més, CIE Automotive (+3,15%) ha estat el tercer valor més beneficiat d'aquesta sessió, ja que els EUA és el seu segon major mercat.
Al costat vermell de la taula, la caiguda més l'ha patit Inmobiliaria Colonial, amb un descens de l’1,80%, seguida de Cellnex i Enagás que han retrocedit un 0,86% i un 0,62%, respectivament.
ALTRES MERCATS
El barril de cru Brent, el de referència a Europa, ha repuntat un 3,18% al tancament del mercat espanyol. Així, ha superat la barrera dels 60 dòlars, en concret es paga a 60,89 dòlars, a l'espera de la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) que se celebra aquest dijous, durant la qual s'espera una retallada de la producció liderat per l'Aràbia Saudita.
Per la seva banda, al mercat de matèries divises, l'euro ha sumat un lleu 0,17% i s'ha canviat als 1,1353 dòlars. Durant aquesta setmana, també caldrà estar atents a l'evolució de la lliura esterlina, ja que segueix en peu la disputa per votar a favor o en contra de l'acord del Brexit que va aconseguir la primera ministra britànica, Theresa May, amb Brussel·les.
ANÀLISI TÈCNICA
"Molt interessant com hem començant la setmana i el mes de desembre. Deixem un buit alcista als 9.077 punts que pot acabar sent setmanal, cosa que sempre dona més fortalesa al buit en qüestió. D'antuvi ja tenim, encara que per molt poc, un primer màxim creixent, que no és poc", destaca José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"De fet, des dels màxims de maig són set els màxims decreixents consecutius. I després de la sessió d'aquest dilluns hem trencat aquesta ratxa. Ara està per veure si serem capaços de saltar per sobre de la resistència que tenim als 9.340-9.350 punts: la directriu baixista que uneix els màxims decreixents des del maig. Després, en resum sembla que alguna cosa pot estar començant a canviar en l'IBEX pel que fa a curt termini. Però encara queda molta tela per tallar", apunta.
"Si ens fixem en els nostres veïns europeus, estarien confirmant petites figures de tornada a l'alça (en forma de 'doble vall') si aconseguissin superar els màxims de principis de novembre. Mentrestant no tindrem res, tan sols simples rebots dins d'una impecable tendència baixista. Anem a poc a poc, pas a pas", assenyala l'analista.