- 106,10
- 0,92%
L'IBEX 35 ha caigut un 0,81%, fins als 9.512,80 punts, arrossegat pel comportament negatiu de grans valors com Santander, Iberdrola i Inditex. En positiu, el principal sosteniment per al selectiu espanyol ha estat Repsol. En qualsevol cas, cal recordar que l'índex havia encadenat 10 sessions consecutives de pujades, amb un guany acumulat del 4,5%, tot i que després de tocar mínims anuals el passat 7 de setembre als 9.171 punts.
Pel que fa a Santander, el banc presidit per Ana Botín ha baixat un 2,15% i ha estat el valor més baixista de l'IBEX, després que els analistes de Kepler hagin retallat la seva valoració un 20%, fins als 3,90 euros per acció.
La companyia considera que té "un capital ajustat" per fer front als litigis provinents de l'adquisició de Banc Popular i afegeix que aquesta operació no millorarà la generació de beneficis de l'entitat càntabra.
Altres grans valors que han registrat una jornada negativa han estat Inditex (-1,87%) i Iberdrola (-1,64%), a més d'Endesa (-1,29%), BBVA (-0,76%) i Telefónica (-0,31%). I Naturgy ha baixat un 0,76% davant la notícia que ha iniciat retallades de personal.
A la banda alcista, han destacat els guanys de Repsol (+1,82%). La petroliera ha estat el valor més rendible de l'IBEX, animada per un nou repunt del petroli. El cru Brent avança un 2,5%, fins als 80,80 dòlars, màxims dels últims quatre anys.
Durant la reunió d'aquest diumenge de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), el càrtel va decidir, de moment, no augmentar la producció i va contravenir els reclams de Donald Trump. Al costat de Repsol, Amadeus (+1,41%), Indra (+0,58%) i DIA (+0,58%) han liderat les compres.
TENSIONS COMERCIALS
A l'escena geopolítica, aquest dilluns ha entrat en vigor els aranzels, per valor de 200.000 milions de dòlars, que Donald Trump ha imposat a productes importats des de la Xina. Aquest fet augmenta els riscos que la guerra comercial sigui cada vegada més intensa, encara que és ben cert que les borses han après a conviure durant els últims temps amb les tensions comercials entre les dues potències. De moment, les borses es deixen un 0,3% (IBEX: 0,5%. 9.537 punts).
Les tarifes, que afecten mobles i electrodomèstics provinents de la Xina, són del 10%, però ascendiran al 25% cap als finals d'any. Aquest és el tercer tram d'aranzels sobre la Xina dins d'una estratègia de Trump basada en pressionar Pequín perquè canviï les pràctiques comercials que, segons el president nord-americà, perjudiquen les empreses del seu país.
En resposta a aquests últims aranzels, el Govern del Xi Jinping ha anunciat que imposarà impostos a 5.207 importacions nord-americans per valor d'uns 60.000 milions de dòlars. Productes com el gas liquat, el cafè i diversos tipus d'oli tindran una tarifa del 10%, mentre que s'imposarà un impost del 5% a productes com vegetals congelats, cacau en pols o productes químics.
"Els operadors d'Àsia i Europa es mostraran cautelosos davant l'entrada en vigor dels nous aranzels avui. Tots dos continents estan més exposats al comerç mundial que els Estats Units. (...) Està sent un començament de setmana més lent del que és habitual, amb els mercats del Japó, la Xina i Corea del Sud tancats", indica Jasper Lawler, expert de London Capital Group.
DADES MACRO I ESPANYA
A l'àmbit macro, l'índex IFO disminueix a 103,7 al setembre, però supera les estimacions. Als Estats Units, cal recordar que aquesta setmana hi ha reunió de tipus de la Reserva Federal (Fed). El consens espera un augment dels interessos en 25 punts bàsics i que el banc central obri encara més la porta a una altra pujada el desembre.
Finalment, una anotació sobre la situació d'incertesa política a Espanya, que s'ha incrementat després que PP i Ciutadans hagin tombat l'esmena del PSOE per aprovar els Pressupostos. Això augmenta la possibilitat d'unes eleccions anticipades.
Finalment, al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,14% enfront del dòlar, fins als 1,1767. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté a l’1,428%.