• El DAX alemany ha baixat gairebé un 2% i ha liderat les vendes a Europa
  • La incertesa política a curt termini pesa en l'ànim dels inversors
broker709340

L'IBEX 35 ha caigut un 1,03%, fins als 9.738,60 punts, arrossegat per una jornada de vendes generalitzades a les borses europees. Especial comportament negatiu per al DAX 30 alemany, que ha baixat un 2%.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Primer dia de mes amb caigudes i incertesa sobre la direcció que vagin a prendre les places mundials al llarg de març després d'un mal febrer que, en el cas de l'IBEX, s'ha saldat amb retrocessos propers al 6%, el seu pitjor mes des del Brexit. Quant a la resta de borses, no ho han fet molt millor. Les places del Vell Continent s'han deixat un 5% de mitjana. Respecte als Estats Units, durant el febrer l'S&P ha cedit un 4%, igual que el Dow Jones. El Nasdaq ha retrocedit molt menys (-1,5%).

A l'IBEX, han destacat les caigudes de Ferrovial (-4,31%) després que la companyia hagi presentat uns resultats que Deutsche Bank ha qualificat com "de baixa qualitat". El banc alemany ha reiterat el consell de 'vendre' el valor.

També han baixat amb força Indra (-3,61%), Acciona (-3,53%) i Amadeus (-3,4%), seguits d'altres valors com Bankinter (-1,7%), Inditex (-1,56%), BBVA (-1,45%), Repsol (-1,39%) Santander (-1,08%) i Telefónica (-0,58%). Al Continu, OHL s'ha enfonsat un 17% després de presentar ahir uns resultats que no han agradat gens als inversors. Sniace (-7%), Duro Felguera (-6%), Ezentis (-5%) i Azkoyen (-4%) han registrat pèrdues destacades.

Entre els pocs valors alcistes, Aena (+2,09%) va liderar les pujades a l'IBEX després de rebre un consell de compra per part de Deutsche Bank, que també ha augmentat la seva valoració un 12%, fins a 190 euros per acció. Aquests experts han passat a considerar el valor el seu 'Top Pick' al sector d'infraestructures després d'elevar el dividend un 70%. A més d'Aena, Colonial (+1,09%), IAG (+1,06%) i Viscofan (+0,86%) han estat els valors més rendibles.

CAUTELA A L’INICI DE MARÇ

Caldrà veure cap a on es mouen les places mundials al març i cap a on es mou un IBEX que ha tancat febrer amb caigudes del 6% i ha marcat el seu pitjor mes des del Brexit

Així doncs, 'espases en l'alt' i expectació davant el que ofereixi un mes que comença amb les dues cites polítiques clau de diumenge (eleccions a Itàlia i votació dels militants de l'SPD alemany sobre la gran coalició) i acaba amb la reunió de la Reserva Federal (Fed) durant la qual s'espera la primera pujada de tipus de l'any.

Enmig, reunió clau del Banc Central Europeu (BCE) el 8 de març, resultats d'Inditex i altres cites polítiques de calat com la celebració de la XIII Assemblea Popular Nacional de la Xina o les eleccions presidencials a Rússia.

POWELL I LAGARDE

Menció especial per a Jerome Powell, que ha tornat a comparèixer al Congrés dels EUA per parlar sobre economia i política monetària. El president de la Fed ha intentat sonar més amigable per a les borses, en comentar que "no hi ha evidències que l'economia estigui rescalfant-se". Tot i això, ha insistit en la necessitat de normalitzar la política monetària per allargar l'actual cicle de creixement tot el que sigui possible, mentre la inflació s'eleva cap al seu objectiu del 2%.

No obstant això, la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha opinat que sí que hi ha "risc de sobreescalfament" als EUA després de la reforma fiscal aprovada per l'Administració Trump. Com l'economia ja està creixent a plena capacitat, "podria produir-se un sobreescalfament", amb pujades de salaris i inflació que impliquessin un enduriment de la política monetària i pujades dels tipus d'interès.

REFERÈNCIES ECONÒMIQUES

Pel que fa a altres cites de l'agenda d'aquest dijous, avui es publiquen els PMI manufacturers de febrer a Europa (el PMI d'Espanya ha quedat en 56 enfront del 54,7 estimat). A Espanya, el PIB creix un 3,1% el 2017, fins al seu màxim històric. A més,la taxa d'atur de la zona euro de gener ha quedat al 8,6%, tal com s'esperava.

Als Estats Units, l'índex de preus de la despesa personal dels consumidors, conegut com PCE i que és la mesura de la inflació més seguida per la Fed, ha repuntat un 0,3% al gener i s'ha mantingut a l’1,5 % en taxa interanual, en línia amb les previsions i encara lluny de l'objectiu del 2% establert pel banc central.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Nova sessió de caigudes a l'IBEX que ens allunyen de la primera de les resistències, la més immediata, als 9.900 punts. Això ens col·loca, en el curt termini, en zona de ningú. A mig camí entre el suport que tenim en els mínims de febrer (9.580) i els 9.937 punts, els màxims d'aquest dimarts. en qualsevol cas seguim sense ser capaços de redreçar el rumb més enllà de sessions puntuals", comenta José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"La perforació dels mínims anuals deixa les portes obertes a una continuïtat de les caigudes amb objectiu als 9.250 punts. Mentre que la superació dels 9.937 obriria les portes a seguir rebotant cap a la resistència, de major rellevància, que presenta al buit baixista setmanal dels 10.210 punts. El problema és que encara que rebotés fins als 10.200 punts tot encaixaria a dia d'avui dins del que és un simple rebot i poc més. No tenim figura de volta ni res que ens confirmi que hem construït un sòl de mercat", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador