• Repsol i Telefónica cotitzen en verd però BBVA i Santander fan de contrapès
  • Els mercats es prenen un respir després de superar el primer dels 'obstacles' del Brexit que anticipa una dura etapa de negociacions
broker751

Signe mixt i moviment moderat a les borses europees que segueixen optant per la calma a l'espera de catalitzadors que funcionin de revulsiu. Grifols lidera les pujades de l'IBEX (+0,02%. 10.369 punts) després d'una millora de preu objectiu de JP Morgan. Repsol i Telefónica, per la seva banda, també cotitzen amb alces, però les caigudes de BBVA i Santander fan de contrapès.

  • 11.659,20
  • 0,35%

Un cop 'superat' el dia de l'arrencada de la desconnexió de Regne Unit de la Unió Europea, que ha deixat múltiples fotos, comencen els molts dies que vindran a partir d'ara carregats d'informació relacionada amb les negociacions entre ambdues parts, que han d'arribar a un acord en un període que esperen a ser limitat (18 mesos) i que sembla que han començat amb 'mal peu'. Les cròniques parlen avui d'una primera jornada del Brexit en la qual ja es va veure que les negociacions no anaven a ser fàcils. Theresa May vol negociar alhora la sortida de Regne Unit i les condicions de la relació futura entre les parts i Angela Merkel, la cancellera alemanya, ja ha advertit que aquesta possibilitat està descartada.

"Els punts clau a negociar seran el comerç, la immigració i l'aportació del país al pressupost de la UE. Més enllà de les negociacions amb els seus socis europeus, el mercat està expectant sobre la legislació en matèria financera de la City londinenca o el possible referèndum a Escòcia", assenyalen els experts de Self Bank.

I, passat aquest moment d'activació del Brexit, el mercat no perdrà de vista la realitat política europea, perquè en dos dies arrenca el mes d'abril i, amb ell, el mes de les eleccions presidencials franceses, amb l'amenaça del possible triomf de Marine Le Pen. L'opinió general és que Le Pen passarà a la segona volta i, per tant, s'enfrontarà, previsiblement, a Emmanuel Macron el 7 de maig. No obstant això, el consens també descarta que finalment la candidata del Front Nacional aconsegueixi imposar-se i arribi a l'Elisi. Davant aquesta perspectiva -és a dir, davant aquesta possibilitat que finalment no es confirmi el pitjor dels escenaris per a França i per a Europa- són molts els bancs d'inversió (com JP Morgan, Morgan Stanley o Julius Baer) que, en els últims temps, han redoblat la seva aposta per la renda variable europea i s’han basat, a més, en unes perspectives de beneficis empresarials favorables per a la regió.

De tornada a Espanya i a l'evolució de l'IBEX, les moderades caigudes de la jornada passada confirmen que l'índex espanyol continua fort i segueix sense donar cap senyal de feblesa. "Només amb un tancament per sota els 10.191 punts ens plantejaríem un alto al camí que podria acabar cobrint el gap alcista que es deixés el passat dia 16 en els 9.983 punts. A mitjà termini, el seu aspecte tècnic segueix sent impecable", afirma César Nou, analista de Bolsamanía.

A nivell econòmic, la dada d'inflació de març a Espanya ha baixat set desenes al març, fins al 2,3%, per la caiguda de la llum i les gasolines. A més, els indicadors de confiança de març a la Zona Euro han mostrat escasses variacions, ja que la confiança del consumidor s'ha mantingut en -5, en línia amb les previsions. Falten per publicar l'IPC d'Alemanya i el PIB del quart trimestre a Estats Units. A més, tornaran a parlar diversos membres de la Reserva Federal (Fed).

I LES EMPRESES...

En l'àmbit empresarial, JP Morgan ha elevat el seu preu objectiu sobre Grifols fins a 25 euros des de 22 i manté el seu consell de sospesar sobre el fabricant de derivats sanguinis. El valor puja més del 2% i lidera els guanys a l'IBEX.

A més, els analistes de Deutsche Bank han augmentat el preu objectiu d'Abertis un 10%, fins a 16,50 euros, al mateix temps que han reiterat el seu consell de compra sobre el valor, després de la fallada favorable sobre l'AP-7, que pot implicar ingressos d'1.500 milions d'euros per al gestor de concessions.

Al Mercat Continu, tornen a destacar les caigudes d'Abengoa (-15% en el cas de les accionis classe A i -9% en les de classe B) a causa que aquest divendres començaran a cotitzar 17.800 milions de noves accions que diluiran la participació dels actuals accionistes en un 95%.

contador