• El risc de 'Frexit' s'evapora, tot i que encara queden les eleccions legislatives per a la composició de l'Assemblea
  • Segueix la temporada de resultats, amb el torn avui de Sacyr i al llarg de la setmana d'Endesa i Telefónica
emmanuel-macron
Emmanuel Macron (En Marxa), nou president de França

Recollida de beneficis a les borses europees després dels forts guanys de les últimes setmanes. Emmanuel Macron (En Marxa) es va imposar aquest diumenge amb claredat Marine Le Pen (Front Nacional) i, encara que queden les eleccions legislatives de juny per a la composició de l'Assemblea, es dissipa la incertesa política amb el risc d'un president extremista i antieuropeu a París. No obstant això, el mercat ha començat la setmana amb caigudes. Els inversors van comprar amb el rumor i s'han venut amb la notícia, ja confirmada i descomptada. L'IBEX ha cedit un 0,35%, fins a 11.096,30 punts.

  • 1,0965$
  • -
  • 11.659,20
  • 0,35%

"L'execució del programa de Macron dependrà dels resultats de les eleccions legislatives de juny i de la seva capacitat per formar una majoria, per la qual cosa és molt aviat per aventurar quins seran els efectes concrets en un moment en què l'optimisme i els indicadors avançats ja es mouen en nivells elevats", explica Vicent Durel, gestor de Fidelity.

Les borses havien treballat amb aquest escenari, com van demostrar les pujades de la setmana passada. L'IBEX es va revalorar un 3,9% en les últimes cinc sessions i acumula un ral·li del 18% sense comptar les pèrdues d'aquest dilluns. L'estirada dels bancs, després de la publicació dels comptes, ha permès aquest nou impuls per a l'IBEX, que ha tornat als 11.000 punts després de no veure'ls des d'agost de 2015. Les xifres de les set entitats financeres de l'índex es van saldar amb un increment del benefici del 20% durant el primer trimestre, fins als 4.009 milions d'euros, encara que només Bankinter pot presumir d'una rendibilitat (ROE) superior al cost del capital.

La millora del resultat net es produeix malgrat les pèrdues de Banc Popular, tot i que el banc presidit per Emilio Saracho es va disparar divendres un 8,85% després de l'entrada del grup xilè Luksic en el capital, corregeix un 2% aquest dilluns i encapçala les pèrdues a l'IBEX amb molta volatilitat. L'entitat perd un 18% del seu valor en borsa en l'acumulat de l'any i un 60% durant els últims 12 mesos.

El valor més alcista de l'IBEX ha estat DIA, després que el fons d'inversió nord-americà LSV hagi declarat una participació en el capital del 3%, valorada en més de 100 milions d'euros. Les seves accions han pujat un 1,1%. A la banda baixa, Caixabank (-2,57%) i Bankia (-1,99%), seguits d'ArcelorMittal (-1,29%), han estat els valors que més han baixat.

Entre els grans valors, Inditex (-0,63%), Iberdrola (-0,52%), Santander (-0,51%), BBVA (-0,49%) i Telefónica (-0,29%) també s'han decantat pel vermell, encara que de forma més moderada. A París, el CAC 40 ha baixat gairebé un 1%, mentre que el DAX alemany ha cedit un 0,12% i el FTSE londinenc ha pujat un 0,05. A Wall Street, les pèrdues són molt moderades.

Al mercat de divises, l'euro corregeix un 0,3% fins als 1,0979 dòlars. Els inversors recullen beneficis després que la divisa europea hagi celebrat amb màxims de sis mesos enfront la seva parella nord-americana la victòria de Macron ja descomptada abans d'aquest diumenge. Al mercat de matèries primeres, el petroli cau un 0,8% després de pujar a primera hora un 1%, de manera que el Brent torna a replegar per sota de 49 dòlars.

Les principals borses asiàtiques han tancat en verd. Especialment el Nikkei japonès, que es dispara més d'un 2% fins a màxims des de desembre de 2015. El Kospi coreà puja un 1%, l’ASX200 australià es revalora mig punt percentual, el HSI de Hong Kong, un altre 0,5% i la nota negativa la posa el Xangai xinès, que perd un 0,9% després que els augments de les exportacions i de les importacions a l'abril s'hagin quedat per sota del que s'esperava.

En el terreny macro, a Alemanya s'ha publicat la dada de comandes de fàbrica de març, amb un increment de l'1%, dues dècimes més del que s'esperava. Al Regne Unit s'han conegut els preus de l'habitatge actualitzats a l'abril, amb un increment del 3,8% interanual, més del previst. I per al conjunt de l'Eurozona, l'indicador de confiança de l'inversor del mes de maig s'ha situat en 27,4 punts, màxims de gairebé una dècada.

Així mateix, al mercat continua la temporada de resultats. La farmacèutica Almirall ha reportat un benefici de 19,6 milions d'euros durant el primer trimestre, un 10% més que l'any anterior, tot i que ha baixat un 4,3%. A més, Sacyr (-0,89%) ha reduït un 26% el seu benefici del primer trimestre per l'absència d'extraordinaris, fins a 31 milions d'euros. Durant els propers dies, presentaran resultats valors com Endesa, Telefónica i DIA.

A nivell fonamental, Adrien Pichoud, economista en cap de SYZ, comenta que "els mercats europeus de renda variable haurien de beneficiar d'aquesta dissipació de la prima de risc polític durant els pròxims mesos, encara que no tots els sectors. Els títols financers i els valors orientats al mercat intern europeu seran els principals beneficiaris i s'haurien de registrar una recuperació de les valoracions".

ANÀLISI TÈCNICA

"Sessió de mer tràmit al nostre IBEX 35 de la mateixa manera que la resta d'índexs europeus. Com era de preveure, el triomf d'Emmanuel Macron ja estava descomptat pels mercats i després d'una obertura alcista dels índexs s'han girat minuts després a la baixa. I és que com m'agrada recordar-vos 'el que tothom sap no val res'. I el mercat ja sabia que el triomf del candidat centrista era el més probable", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Així, l'euro/dòlar reaccionava durant part de la sessió asiàtica amb pujades que el portaven a cotitzar als 1,10235 i ara el tenim a les portes de perdre els 1,09. Quant a l'IBEX 35, l'espelma que dibuixem no té implicacions de cap tipus. es tracta d'una espelma correctiva dins d'una impecable estructura alcista de curt termini. És més, el primer nivell de suport el trobem als 10.622 punts, lluny dels nivells actuals i mentre no es perfori tot el que succeeixi entre mitjanes no tindrà implicacions de cap tipus", afegeix el nostre expert.

"D'aquí a la impecable tendència alcista dels bancs seguim a l'espera de veure si la nostra operadora Telefónica és capaç de saltar per sobre dels 10,63 euros prenent així el relleu d'aquells altres títols del mercat que ja estan donant símptomes de cansament", conclou Rodríguez.

Gràfic diari de L'IBEX 35
Gràfic diari de l'IBEX 35

Noticias relacionadas

contador