- El DAX alemán lidera las ganancias entre los índices europeos
- Subidas moderadas para el Ibex 35, que supera por fin los 8.600 puntos
Les borses europees cotitzen amb guanys que han augmentat amb la publicació de l'enquesta IFO a Alemanya, el primer examen a la confiança empresarial després del referèndum sobre el Brexit. Encara que l'índex reflecteix una lleugera caiguda, aquesta és molt menor que la que anticipava el mercat. Així, després d'una obertura sense direcció clara, els índexs acceleren i l'IBEX-35 supera els 8.600 punts.
- 19.848,77
- -0,18%
- 11.435,70
- -0,28%
Precisament el selectiu espanyol es va quedar a les portes d'acabar superant en preus de tancament aquesta xifra, i va acabar la setmana passada amb una pujada acumulada del 0,81%, en línia amb els seus parells europeus, fins als 8.599,9 punts. Un moviment lateral, abans de superar la resistència dels 8.600 punts i poder "posar a prova la important resistència que presenta en els 8.800 punts, nivell per on passa la directriu a la baixa de l'últim any", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
L'índex ha anat de menys a més, esperonat per la resta de parquets del Vell Continent, especialment el DAX alemany, que havia obert pla i puja a mitja sessió al voltant d'un 1%. Més moderades són les alces de l'FTSE britànic i del CAC 40 francès. Al mercat de divises, l'euro/dòlar puja lleument fins al nivell d’1,0994, mentre que la lliura es mou amb guanys suaus. Pel que fa a les matèries primeres, el petroli corregeix més de mig punt, amb el Brent, referència a Europa, en els 45 dòlars.
A Wall Street, els futurs apunten a una obertura amb petites pujades. Abans, durant la matinada les borses asiàtiques han tancat amb escàs moviment, inclòs el Nikkei japonès, que ha resistit l'enfonsament del 17% de Nintendo. La correcció per al fabricant i proveïdor de videojocs es produeix després d'una forta revaloració en les sessions anteriors amb la febre pel joc Pokémon Go, que l'empresa ha reconegut que per ara tindrà escàs impacte en els seus comptes.
DADES MILLORS DEL QUE S’ESPERAVA A ALEMANYA
L’accelerada de la renda variable europea es produeix amb la publicació de l'Enquesta IFO, índex elaborat per l'Institut de Recerca Econòmica de Munic, que se situa en 108,3 punts, respecte als 108,7 del mes anterior. Això no obstant, supera les previsions del consens d'analistes, que esperaven una caiguda més gran fins als 107,5 punts.
En la mateixa línia, l'enquesta IFO també reflecteix un empitjorament de les expectatives. L'índex descendeix en aquest cas des de 103,1 al juny fins 102,2 al juliol, però novament supera folgadament les projeccions del mercat, que estaven en la dada de 101,2. Per la seva banda, l'indicador de clima de negocis millora una dècima fins 114,7 punts, davant la caiguda de set dècimes que esperaven els experts.
No obstant això, les grans cites de la setmana a nivell econòmic arribaran des dels bancs centrals, amb les conclusions de les reunions de la Reserva Federal (Fed) dimecres i del Banc del Japó (BoJ) divendres. En aquest últim cas, "sembla que les borses asiàtiques estan descomptant noves mesures per part del Banc del Japó. Tanmateix, preveiem que els inversors mantinguin certa cautela davant les nombroses publicacions de resultats d'aquesta setmana i a l'espera de veure què diu la Fed dimecres", assenyalen els analistes de Link Securities.
PENDENTS DELS RESULTATS EMPRESARIALS
Ni a Espanya, on tot i que la borsa funciona amb normalitat és festiu, ni en el pla internacional, hi ha referències empresarials destacades per moure el mercat avui dilluns, però si durant la setmana. La temporada de resultats continua el seu curs i encara queden importants xifres per conèixer, amb noms propis com Santander, Telefónica o BBVA aquesta setmana a Espanya, i gegants com Apple o Alphabet als Estats Units.
"Els resultats empresarials a Europa no mostraran un saldo especialment brillant, mentre que als EUA el descens dels beneficis en les companyies vinculades al sector petrolier provocarà que la comparativa entre les xifres publicades i les expectatives sigui menys favorable", expliquen els analistes de Bankinter.