• El 4 d'octubre de 2017, l'IBEX va tancar amb una caiguda del 2,85%
  • El 'dilluns negre' que va viure Wall Street ha contagiat les borses europees
  • De tornada a l'IBEX, només Siemens Gamesa ha tancat en positiu
broker6602881

Fortes caigudes als mercats del Vell Continent. L'IBEX 35 ha registrat la seva pitjor sessió des d'octubre de 2017 i ha tancat a nivells de fa 11 mesos. El selectiu ha caigut un 2,53%, fins als 9.810 punts. El 4 d'octubre de 2017, l'índex va caure un 2,85% i el 7 de març de 2017 va tancar als 9.801 punts. Les borses europees s'han vist contagiades pel 'dilluns negre' que va viure Wall Street (Dow Jones va perdre un 4,6%).

  • 11.467,30
  • 0,24%

Algú apuntava a primera hora d'aquest dimarts que, al final, tot el que puja, tard o d'hora ha de baixar, i l’'excusa' a la qual s'està recorrent per explicar aquest 'daltabaix' són les pressions inflacionistes, amb la pujada salarial que va mostrar l'últim informe d'ocupació de gener dels Estats Units -publicat divendres passat- com a detonant.

Molts inversors es pregunten si les borses estan dibuixant un canvi de tendència i assistim al final del mercat alcista que fa tants mesos que ens està acompanyant. Els experts de Link Securities sostenien aquest dilluns que no és així i recomanaven aprofitar les caigudes en els índexs per comprar. Això sí, esperant primer que el mercat toqui fons i s'estabilitzi.

De tornada als valors del selectiu, només Siemens Gamesa ha estat capaç de tancar en positiu. La companyia s'ha revalorat un 0,56%, fins als 11,75 euros. La resta de valors que estan en l'índex han tancat amb caigudes i en alguns casos molt pronunciades.

Aquest ha estat el cas de Cellnex, que ha caigut un 4,21%, fins als 20,24 euros. Tampoc ha estat bona sessió per a ACS, que ha cedit un 4,01%. Caigudes importants també entre els pesos pesats de l'IBEX. En el cas d'Iberdrola, l’energètica s'ha deixat un 3,96%, fins als 6,05 euros, a prop de la seva zona de suport.

En el cas de Banc Santander, la caiguda ha estat menys pronunciada, però també important. L'entitat càntabra s'ha deixat un 2,92%, per la seva banda BBVA ha caigut un 2,34%. D'altra banda, Inditex s'ha deixat un 2,7% i ja cotitza als 26,63 euros; i Telefónica ha cedit un 2,56% fins als 7,69 euros.

Fora de l'IBEX 35, aquest dimarts cal parlar de Metrovacesa, que ha debutat en borsa. La immobiliària ha caigut més d'un 3%, però ha començat amb caigudes superiors al 7%. Finalment, s'ha situat als 16 euros. A més, Unicaja ha presentat els seus comptes i ha guanyat 138 milions d'euros. L'entitat ha caigut un 0,22%, fins als 1,37 euros.

LA VOLATILITAT

L'índex VIX de volatilitat, conegut popularment com a índex de la 'por' o del 'pànic', continua registrant un comportament extrem després de registrar aquest dilluns la major pujada diària (115%) de la seva història, fins als 37 punts. Aquest dimarts, ha arribat a disparar-se fins als 50,30 punts abans de l'obertura de Wall Street, s'ha desplomat posteriorment fins als22,42 punts i ara torna a repuntar un 17%, fins als 43 punts.

El VIX ha arribat a tocar màxims des de 2011, en línia amb el Dow Jones, que va patir aquest dilluns el seu descens més grandes d'agost de 2011. Aquest indicador es mou de manera inversa als índexs. És a dir, quan la renda variable cau amb força el VIX es dispara i viceversa. Per exemple, durant la setmana passada es va disparar ja un 62%, mentre la Borsa de Nova York va registrar el seu pitjor comportament setmanal dels dos últims anys.

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees també han patit el 'dilluns negre' de Wall Street. De fet, totes han tancat amb caigudes properes al 2%. Així, el CAC 40 francès s'ha deixat un 2,4%; el DAX 30 alemany ha cedit un 1,6% i l'FTSE 100 de Londres ha caigut un 1,5%. Wall Street cotitza amb caigudes moderades després de registrar un dilluns devastador.

D'altra banda, el petroli cau un 1% arrossegat per la caiguda dels mercats globals. Així, el Brent, referent a Europa, cau a prop d'un 1% i se situa als 67 dòlars. mentre que el West Texas, de referència als EUA, es deixa un 0,7% fins als 63,76 dòlars.

Al llarg de la sessió s'aniran publicant referències, com els resultats d'Unicaja (guanya 138 milions el 2017, un 2,5% més). Al pla macro, el Banc d'Austràlia ha mantingut els tipus d'interès a l’1,5%, tal com s'esperava.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania, assenyala que igual que la setmana passada esperem al tancament de l’espelma setmanal per veure si, per fi, érem capaços de saltar per sobre dels 10.600, ara hem de fer el mateix amb els suports. "És a dir, pot ser que al tancament d'aquest divendres tanquem per sobre dels 9.900 punts i per tant tot seguiria igual: desplegant un moviment lateral des del passat estiu", apunta l'analista.

Dit això, i en el molt curt termini, tenim resistència al buit baixista de l'obertura d'aquest dimarts, als 10.064 punts, i per sobre el buit alcista d'aquest dilluns als 10.205 punts. Per sota, per la banda dels suports, tenim la zona dels 9.600 punts (buit alcista de la sessió de l'1 de març) i per sota, els 9200-9250 punts. "Estarem atents també al BBVA, com a valor avançat de l'IBEX 35, ja que mentre respecti l'important suport dels 7 euros creiem que la sang no arribarà al riu", conclou.

Noticias relacionadas

contador