- 44,90
- 0,39%
Sessió de més a menys per a les places del Vell Continent. Les borses europees han reaccionat aquest dilluns amb alces al resultat de les eleccions europees, tot i que han anat reduint les pujades a la recta final de la jornada. (IBEX: +0,46%; CAC: +0,21%; DAX: +0,42%; FTSE MIB: -0,24%) L'optimisme s'ha imposat als mercats de renda variable després de conèixer que els partits europeistes seguiran decidint el futur de la Unió Europea (UE), encara que els liberals i els Verds seran ara claus després de perdre la majoria la coalició formada pel Partit Popular Europeu i els socialistes.
Així doncs, tranquil·litat a les files europees, encara que és cert que els populistes i euroescèptics han guanyat en països molt importants, com França, Itàlia o el Regne Unit.
"La influència dels grups euroescèptics seguirà sent limitada, amb un suport d'aproximadament el 23% (enfront del 20,6% previ). La pèrdua de suport als socialdemòcrates i conservadors, que han perdut la majoria absoluta per primera vegada des de 1979, es veu àmpliament compensat per l'augment del suport als Verds i als Liberals, cosa que significa que el sentiment general al Parlament seguirà sent favorable a la UE", assenyalen els experts de Danske Bank. "No obstant això, a França, el partit del president Macron, En Marche, va perdre la cursa contra l'extrema dreta Rassemblement National, cosa que posa en dubte els seus grans plans de reformes internes i de major integració a la UE", afegeixen aquests analistes.
A nivell nacional, els experts subratllen que, tot i que el PSOE ha guanyat les eleccions autonòmiques i municipals, el PP ha 'salvat els mobles' fonamentalment perquè ha guanyat a Madrid i perquè podrà governar fins a 22 municipis amb el suport de Ciutadans i Vox. També es destaca el que es considera un desastre de Pablo Iglesias, i es precisa que aquest resultat li posa les coses molt complicades per fer exigències a Pedro Sánchez de cara a formar govern.
TOT ENCARA MÉS COMPLICAT AL REGNE UNIT
Al Regne Unit, el resultat de les eleccions europees complica una situació de per si caòtica. En plena lluita de poder al Partit Conservador, ara el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, reclama la seva part del pastís. Per la seva banda, el favorit per substituir Theresa May, Boris Johnson, ja ha deixat clar que el 31 d'octubre són fora de la UE, amb acord o sense. Corbyn, per la seva banda, demana eleccions generals o un segon referèndum perquè els britànics "donin el seu veredicte sobre el Brexit".
Amb tot, com passa amb les borses, les divises es mantenen tranquil·les aquest dilluns. L'euro ni s'ha immutat, indiquen els experts, igual que la lliura, que no ha fet res especial mentre fa setmanes que està debilitant-se. No obstant això, és cert que els inversors no han comptat amb referències del mercat londinenc tancat per la Festa de la Primavera, ni ho faran de Wall Street també tancat pel Memorial Day.
Fora de l'àmbit polític, cal destacar la pujada en borsa de Renault i Fiat Chrysler (+12%, +8% respectivament) després de confirmar aquesta matinada que estan mantenint negociacions per a una possible aliança. "Esperem que aquesta notícia senti bé al sector, i que les companyies cotitzades s'animin avui", assenyalen els experts de Link Securities.
I a l'IBEX, Ence (+2,1%) i l'hotelera Meliá (+1,84%) han estat els valors més alcistes. En la banda oposada, la immmobiliaria Colonial i Indra han caigut un 0,9% i s'han convertit en els fanalets vermells de la jornada. Mentre que al Mercat Continu, Berkeley Energia, amb una alça del 35,8%; Grup San José, que ha pujat un 4,8% i la constructora OHL (+5,7%) també han celebrat en borsa els resultats electorals.
ANÀLISI TÈCNIC
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía "l'IBEX tanca clarament lluny dels màxims del dia i això mai és un senyal de fortalesa precisament. I més quan podem comprovar com el preu s'ha col·locat, al tancament, per sota de la directriu baixista de curt".
"Construint, a més un quart màxim decreixent des que va marcar màxims anuals als 9.588 punts. Ara tot apunta que podem dirigir-nos de nou a l'important zona de suport dels 9.025 punts, on hi ha la clau de curt termini. La perforació d'aquest suport ens portaria a nivells de caiguda propers als 8.940 punts i per sota la zona dels 8.800 punts, en el que seria un segon impuls correctiu".
"I per dalt, el mateix de les últimes setmanes: el buit baixista dels 9.410 punts. Com estem comentant una i altra vegada durant els últims temps, només per sobre dels 9.410 punts en espelmes setmanals mirarem l'IBEX amb uns altres ulls. I mentrestant, el que tenim són simples rebots dins d'una fase correctiva clara, a priori un ajust proporcional de tota la pujada prèvia des dels mínims de desembre "ha conclòs.