L'amenaça de Donald Trump s'ha complert, i aquesta matinada els EUA ha pujat els aranzels als productes xinesos del 10% al 25% per valor de 200.000 milions de dòlars. No obstant això, encara que al principi les borses no han rebut bé la notícia per la incertesa que genera i perquè Pequín ha anunciat que hi haurà resposta, ràpidament s'han capgirat i semblen instal·lades en el verd. A què es deu això?
Molt senzill: els inversors confien que les dues potències arribin a un acord, tenint en compte que segueixen les negociacions entre la Xina i els EUA a Washington. Els experts reconeixen que la incertesa persistirà, encara que també apunten que el mercat segueix sent optimista i creu que, al final, les dues economies més grans del món evitaran una guerra comercial en tota regla. Encara que sigui 'in extremis'.
De fet, com diu Deutsche Bank en una nota, "els inversors semblen seguir intentant aferrar-se a l'esperança que els responsables polítics dels dos països optaran per reduir la tensió". I això és el que està animant unes borses que fa dies que estan patint. Els mercats mundials han registrat fortes vendes aquesta setmana, davant el temor que les negociacions entre els EUA i la Xina saltessin pels aires.
No obstant això, hi ha analistes que opinen que les pujades d'aquest divendres no es deuen únicament a l'esperança en l'acord, sinó al fet que els mercats estan fixant els preus de la pujada de tarifes. L'anunci de la pujada es va produir diumenge passat, quan Trump va publicar un tuit en què amenaçava de dur a terme aquesta mesura si Pequín no reconsiderava la seva opinió, donant temps suficient als inversors per posicionar els actius a les seves carteres.
Segons recull CNBC, diversos analistes han assenyalat que l'augment dels aranzels del 10% al 25% té efecte en unes setmanes i que els mercats preveuen que s'arribi a un acord abans que això passi. Entre ells Goldman Sachs, que assenyala que "els detalls en l'avís d'aplicació de la pujada de tarifes indiquen que les exportacions que ja han sortit dels ports xinesos abans del 10 de maig no estaran subjectes a l'augment".
També diuen els experts de Goldman que això crearà "una finestra no oficial, que pot durar un parell de setmanes, durant les quals les negociacions poden continuar per arribar a un acord". És una nova oportunitat, i això és el que estan cotitzant les borses aquest divendres, tot i els desafiaments que queden per endavant.
ADÉU A L'ESPECULACIÓ
Per la seva banda, des d'AJ Bell destaquen que els moviments del mercat podrien deure al fet que els inversors ara tenen dades reals sobre la taula, després de l'augment formal de les tarifes, cosa que ha ajudat a dissipar l'especulació que ha dominat l'operativa des de principis de la setmana.
I encara que els seus experts creuen que les represàlies anunciades per la Xina perjudicaran les empreses i els consumidors nord-americans, i tindran un impacte negatiu en l'economia, també recorden que al final el dit de la culpa assenyalarà Trump per ser "massa agressiu". "Els inversors poden estar apostant que les represàlies de la Xina forçaran el president dels EUA a retrocedir i arribar a una conclusió amistosa", afirmen.