• La decisión de subidas de tipos de la Fed 'va a marcar el comportamiento de una gran cantidad de activos durante los primeros meses del ejercicio 2016'
  • Lo que resulta sorprendente es que el nivel de tipos de interés en EEUU siga estando en el 0%
Yellen-mercados2

El 2016 farem front a un mercat que serà 'més complicat del que hem vist fins ara durant els últims exercicis'. Així de clar ho té l'equip d'estudis d'XTB, dirigit per Pablo Gil, que posa l'accent en la diferència de polítiques monetàries entre les diferents regions i països pertanyents a l'OCDE, les quals 'ens traslladen a un escenari nou d'inversió'.

La decisió de pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed) que veurem aquest mateix dimecres "marcarà el comportament d'una gran quantitat d'actius durant els primers mesos de l'exercici 2016", afegeixen aquests analistes, els quals recorden la importància del mercat americà i el seu paper com a principal catalitzador del comportament de bona part dels actius mundials.


"És indispensable analitzar la situació actual dels EUA per establir possibles escenaris futurs. Amb una taxa d’atur situada en nivells previs a la crisi, prop del 5%, comencen a veure’s els primers signes d'escalfament a l'economia nord-americana. D'altra banda, l'evolució de la inflació també s'està apropant a l'objectiu perseguit per la FED, que se situa en el 2% (...)", recalquen des d’XTB.


TOT DEPÈN DEL CALENDARI


La reacció del mercat davant la Fed dependrà del calendari que aquesta segueixi amb les pujades de tipus. És un fet, però, que la pujada de tipus d'interès tingui un efecte d'encariment dels diners per als mercats, no vist fins ara aquesta dècada.


"El calendari de pujades i el missatge que es traslladi en properes reunions des de la Reserva Federal influiran en el comportament dels mercats. Una pujada anticipada i agressiva pot provocar una correcció borsària de gran magnitud i no vista als mercats nord-americans des de fa anys", afegeixen.


DAVANT UNA BOMBOLLA EN LA RENDA VARIABLE


Des d’XTB adverteixen que aquest retard per part de la Fed a l'hora de retirar les ajudes tendeix a crear bombolles i afegeixen: "és molt probable que estem veient avui dia precisament una nova bombolla al mercat de renda variable".


Resulta sorprenent per a aquests experts que el nivell de tipus d'interès als EUA segueixi estant en el 0%. De fet, és la primera vegada que la Reserva Federal mostra tants dubtes a l'hora de començar a retirar el nivell d'estímuls que es va injectar després de l'última crisi econòmica (crisi financera de 2008).


Finalment, quant als mercats de renda fixa, des d’XTB destaquen que estan veient el cicle més llarg de la història de tipus a la baixa que es recorda. Ni tan sols comparable al període entre 1920 i 1947. "La pregunta que ronda el cap dels inversors és si aquest cicle està prop del seu final, o si, per contra, encara estarem anys en un entorn de taxes deprimides perquè el cicle econòmic i la inflació no acaben arrencant definitivament. Al mercat de divises esperem que durant la primera meitat de 2016, el dòlar nord-americà reprengui la fortalesa mostrada durant gran part de l'exercici 2015 i es coroni com una de les divises més fortes del mercat forex".

contador