ep archivo   vista de tokio japon
TURISMO DE TOKIO - Archivo

Les borses asiàtiques han tornat a pujar aquest dimarts després que Wall Street tanqués amb signe mixt, però amb l'S&P 500 i el Nasdaq arrencant la setmana en positiu i renovant els seus màxims històrics per enèsima vegada des del començament d'any.

El Nikkei nipó ha repuntat al voltant d'un 2%, mentre que l'índex Topix ha pujat més d'un 1,4% duran taquesta segona jornada setmanal. Els índexs de Corea del Sud, Kospi i Kosdaq han pujat amb ganes: un 1,7% i un 2,2%, respectivament. La inflació del país asiàtic va augmentar al novembre fins a l'1,5% des de l'1,3% registrat a l'octubre, però es va situar sota l'1,7% que preveia el consens d'analistes.

A la Xina, el CSI 300 ha pujat amb contenció, mentre que el Hang Seng de Hong Kong ha repuntat un 1% i el Shanghai Composite, un 0,4%. Per part seva, l'S&P/ASX 200 australià ha pujat amb moderació.

Aquest dimarts les accions dels grans fabricants asiàtics de xips i semiconductors han pujat després de l'última ronda de sancions dels Estats Units per afeblir la capacitat de la Xina de produir xips avançats. El gegant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ha pujat al voltant d'un 2,4%, mentre que empreses nipones com Tokio Electron o Lasertec han registrat repunts de fins al 6% i Arm, controlada per la companyia japonesa SoftBank, també ha pujat.

Cal assenyalar que algunes d'aquestes mesures no s'aplicaran a companyies japoneses i neerlandeses, com ASML, després d'unes negociacions intenses entre Washington, Tòquio i l'Haia. Aquests plans ja s'havien conegut durant els darrers dies i havien impulsat els valors d'aquest sector, ja que les sancions eren menys severes del que es preveia inicialment.

També han cotitzat a l'alça les accions de companyies com les sud-coreanes Samsung o SK Hynix, dos dels fabricants més grans de xips de memòries del món, que sí que s'han vist afectades per l'últim paquet de mesures de l'Administració Biden. Segons informa Reuters, aquestes últimes sancions podrien afectar companyies occidentals com la neerlandesa ASM International o les nord-americanes Lam Research i Applied Materials.

Aquestes restriccions consisteixen, entre d'altres, a restringir els enviaments a la Xina de xips de memòria de gran amplada de banda, fonamentals per a aplicacions com l'entrenament d'intel·ligència artificial (IA). Les mesures també imposen restriccions a 24 eines de fabricació de xips més, a tres eines de programari i a l'exportació d'equips de fabricació de xips fabricats a països com Singapur i Malàisia.

Entre les empreses xineses que s'enfronten a noves restriccions figuren gairebé dues dotzenes d'empreses de semiconductors, societats d'inversió en semiconductors i més de 100 fabricants d'eines per a la fabricació de xips, alguns relacionats amb potències tecnològiques com Huawei.

La secretària de Comerç, Gina Raimondo, ha dit que la mesura pretén impedir que "la Xina avanci en el seu sistema nacional de fabricació de semiconductors, que utilitzarà per recolzar la seva modernització militar". Per part seva, el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès, Lin Jian, ha assenyalat que el comportament dels EUA soscava l'ordre econòmic comercial internacional i altera les cadenes de subministrament globals. El diplomàtic també ha anunciat que Pequín prendrà mesures per protegir els drets i els interessos de les seves empreses.

El gegant asiàtic ha intensificat als últims anys els seus esforços per ser autosuficient al sector dels semiconductors, ja que els Estats Units i altres països han restringit les exportacions de xips avançats i eines per fabricar-los. Amb tot, la majoria dels analistes assenyalen que està diversos anys darrere de líders de la indústria de xips com Nvidia o la ja esmentada ASML.

contador