Les borses de la regió Àsia-Pacífic acomiaden divendres amb signe mixt, amb els selectius japonesos pressionant a la baixa. El Nikkei ha caigut un 0,6%, gairebé tant com el Topix (-0,65%), que ha sumat el seu cinquè dia consecutiu de pèrdues, a l'última jornada borsària abans de les eleccions legislatives al país.
A finals de setembre, el primer ministre nipó, Shigeru Ishiba, va convocar eleccions anticipades després de ser elegit com a líder del Partit Liberal Democràtic (PLD) i substituir Fumio Kishida al càrrec, que va dimitir després de diversos escàndols de corrupció. El que és preocupant per al PLD és que aquestes eleccions arriben en un moment en què la seva popularitat és extremadament baixa i amb diversos sondejos advertint que podria perdre la seva majoria, fins i tot comptant amb el seu soci de coalició, Komeitō.
Segons una enquesta de l'agència de notícies Kyodo, la bretxa entre l'actual partit governant i el seu principal opositor, el Partit Democràtic Constitucional (PDC) d'ideologia socioliberal, s'ha reduït de 14 a 8,5 punts percentuals només en una setmana. L'enquesta dona un 14,1% del suport al PCD enfront del 22,6% que atorga al PLD, 12 punts percentuals menys que als darrers comicis, celebrats el 2021.
Al pla macroeconòmic, s'ha publicat la inflació de Tòquio, considerada un indicador avançat de les tendències al País del Sol Naixent. La inflació general de la capital nipona va caure a l'1,8% a l'octubre des del 2,2% del mes anterior, mentre que la inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments frescos, també es va situar a l'1,8%, per sota del 2%, però per sobre de l'1,6% que va marcar al setembre. El consens d'analista havia previst que la taxa d'inflació subjacent de Tòquio s'alentís fins a l'1,7% a l'octubre.
Així mateix, l'agència Reuters informa que els responsables de les finances del Japó i els Estats Units estan debatent a porta tancada els moviments dels tipus de canvi. Segons aquesta informació, el ministre de Finances nipó, Katsunobu Kato, es va reunir amb la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, i van debatre els moviments recents dels tipus de canvi. Aquest dimecres, el ien va caure a mínims de tres mesos enfront del dòlar, situant-se a 153,18.
Atsushi Mimura, viceministre de Finances del Japó per a Assumptes Internacionals, ha dit a la premsa que les dues parts "han confirmat la necessitat que els Estats Units i el Japó es comuniquin estretament" sobre els moviments del tipus de canvi. Mimura també ha dit que el Japó ha vist "moviments unilaterals i bruscos en els tipus de canvi", i ha afegit que estarà "cada vegada més atent als moviments de divises, incloent-hi els impulsats per l'especulació".
A la resta de la regió asiàtica, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha repuntat un 0,61%, després de caure a la sessió anterior, mentre que el CSI 300 de la Xina continental ha pujat un 0,71% i el Shanghai Composite, un 0,59%. Alhora, el Kospi sud-coreà ha repuntat lleugerament, però el Kosdaq, de petita capitalització, ha perdut un 0,98%. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 s'ha girat després de començar la sessió amb bon peu i ha acabat la jornada pràcticament pla.
Cal assenyalar que el Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) ha mantingut sense canvis el tipus d'interès dels préstecs a mitjà termini als bancs al 2%. Segons un comunicat, l'organisme va explicar que amb aquest moviment busca "mantenir una quantitat suficient de liquiditat al sistema bancari". Els tipus oferts a l'operació de divendres van oscil·lar entre l'1,9% i el 2,3%, i el saldo total de préstecs a mitjà termini puja ara fins als 6,789 bilions de iuans, segons va informar el banc central.
Als Estats Units, l'S&P 500 es va recuperar (+0,21%) recolzat en Tesla, que es va disparar per sobre del 20% després de sorprendre amb els resultats del tercer trimestre del 2024. El Nasdaq Composite va pujar un 0,76%, però el Dow Jones va perdre un 0,33% i va registrar la primera ratxa de quatre dies de pèrdues des del juny.