Les borses d'Àsia han tancat amb caigudes dimecres la jornada després de conèixer els índexs PMI d'Austràlia i el Japó i després de les caigudes de Wall Street amb importants tecnològiques presentant els seus resultats.
Al Japó, el PMI manufacturer de S&P i Jinbun Bank va tornar a terreny de contracció al juliol després de caure fins als 49,2 punts, per sota de la marca de 50 punts de juny, primer mes positiu després de 13 mesos consecutius de contracció, i situar-se també per sota dels 50,5 punts que esperava el consens. "Encara que el ritme al qual es va contreure la producció va ser només marginal, les marcades reduccions tant en les noves comandes com al nivell de treball endarrerit apunten a una desacceleració més gran del sector de producció de béns", detallen a l'informe.
Per contra, el PMI serveis del país nipó es va expandir fins als 53,9 punts, per sobre dels 49,4 del mes previ, i va créixer al ritme més ràpid des d'abril “recolzat per una sòlida expansió de les noves empreses de serveis en un context de millora de la demanda”. "I el que és més important, la contractació més gran de personal, tant a temps complet com a temps parcial, va fer que els proveïdors de serveis estiguessin en millors condicions de satisfer les comandes, cosa que va facilitar l'últim repunt de l'activitat", afegeix S&P.
Així mateix, l'índex compost del juliol es va situar en 52,6 punts, enfront del 49,7 de juny. Segons l'informe, aquesta dada és "indicativa que les condicions del sector privat japonès van tornar a millorar després d'un breu deteriorament al juny". Tot i això, l'índex Nikkei ha tancat amb pèrdues.
A Austràlia, on l'índex S&P/ASX 200 ha tancat amb lleus pèrdues, el PMI manufacturer es va expandir fins als 47,4 punts al juliol enfront dels 47,2 punts del juny, encara que va romandre en terreny de contracció, a més, el PMI serveis es va mantenir en terreny d'expansió (50,8 punts), però va créixer a un ritme més lent que al juny (51,2 punts) i el PMI compost va caure 5 dècimes fins a 50,2 punts.
"L'activitat empresarial del sector privat australià es va acostar a l'estancament al juliol, ja que les empreses es van enfrontar a un segon mes consecutiu de caiguda de les noves comandes. L'ocupació va augmentar, mentre que les taxes d'inflació es van accelerar. La confiança empresarial va caure al nivell més baix des de l'esclat de la pandèmia de la covid-19", apunta S&P en aquest informe.
De la mateixa manera, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha caigut un 1% i ha revertit els guanys anteriors. El fabricant de vehicles elèctrics Li Auto ha caigut un 4%, mentre que els seus homòlegs Nio i Xpeng han perdut més del 5%. Segons els analistes, aquests valors es van veure afectats pels resultats trimestrals de Tesla, les xifres dels quals es van situar per sota de les estimacions.
D'altra banda, el Kospi sud-coreà ha baixat un 0,5%, mentre que el Kosdaq, de petita capitalització, ha pujat un 0,26% i l'únic índex de referència asiàtic en territori positiu. El selectiu sud-coreà s'ha vist llastat per Samsung, que ha cedit un 2% pel fet que la tecnològica asiàtica continua lidiant amb una vaga del seu sindicat de treballadors més gran (més de 30.000 afiliats) i després d'unes infructuoses converses aquest dimarts passat.
Al mercat de divises, el parell dòlar/ien ha caigut pràcticament un 1% i s'ha situat al voltant dels 155 iens, tot i que s'ha recuperat lleugerament des d'aleshores. Els analistes assenyalen que el mercat reacciona a les sospites d'intervenció monetària per part del Banc del Japó, del qual creuen que podria apujar els tipus d'interès en 10 punts bàsics a la setmana que ve.