- Telefónica ha pujat amb força
- El mercat espanyol ha cotitzat aquest dilluns la decisió de Fitch de millorar l’'avaluació' d'Espanya
- Els resultats arrenquen a Espanya aquesta setmana, amb Bankinter com a protagonista
- DIA s'ha disparat després de l'augment de participació de Letterone
L'IBEX 35 ha començat positiu la setmana en tancar la sessió d'aquest dilluns amb una pujada de l'1%, fins als 10.584 punts. De fet, al llarg de la jornada ha aconseguit superar el nivell dels 10.600 punts, cosa que no aconseguia des del 9 d'agost de l'any passat.
- 11.467,30
- 0,24%
El selectiu espanyol comença així una setmana que estarà marcada per la presentació dels resultats anuals, que tindrà Bankinter com a protagonista.
A més, aquest dilluns ha cotitzat la millora de qualificació creditícia d'Espanya que va anunciar divendres passat l'agència Fitch, per fixar-la en 'A-'. De fet, la prima de risc espanyola s'ha situat a nivells de 2010.
IMPULS DE DIA I 'BLUE CHIPS'
Amb tot, l'IBEX 35 s'ha vist impulsat aquesta jornada per la forta revaloració de la cadena de supermercats DIA (+4,22%), que ha estat el valor més alcista de la sessió després que la companyia Letterone Investment (de l'inversor Mikhail Fridman) augmentés la seva participació en l'empresa el passat divendres.
L'han seguit en la part alta de la taula Siemens Gamesa (+3,19%), que aquest dilluns ha anunciat la signatura d'un contracte a l'Índia per al subministrament de 326 MW, i Banc Sabadell (+2,69%).
Així mateix, els 'blue chips' (o 'pesos pesants') del selectiu s'han tenyit de verd aquesta sessió. El que més ha pujat ha estat Telefónica (+1,93%,), que ha superat resistències al llarg de la jornada. Ha estat a punt de fer el mateix Banc Santander (+1,75%), entitat per la qual han apostat els analistes de Credit Suisse, mentre han considerat esgotat el potencial alcista BBVA. Això sí, aquest dilluns s'ha conegut que els dos bancs tenen previst col·locar en borsa fins al 29,67% del capital de la immobiliària Metrovacesa, a un preu d'entre 18 i 19,50 euros per acció.
També cal esmentar que l'energètica Iberdrola ha pujat de forma molt lleugera (+0,09%) després que el fons sobirà noruec hagi reforçat la seva presència a la companyia, mentre l'ha reduïda en Indra i Mediaset Espanya. És més, aquest últim valor ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió (-1,43%), seguit del grup d'empreses d'aerolínies IAG (-0,78%) i Gas Natural (-0,49%).
MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES
Pel que fa al mercat continu, Nyesa Valors ha 'volat' en la seva tornada al parquet després de sis anys fora. La companyia ha arrencat amb un preu de 0,17 euros i ha acabat la sessió als 0,28 euros (+68,24%).
Per la seva banda, ArcelorMittal (-0,28%), ha publicat aquest dilluns la xifra de consens dels analistes de resultat brut d'explotació (EBITDA) per a tot l'any 2017. Una dada que arriba als 8.315.000 de dòlars.
Fora del mercat espanyol, les principals borses europees també han acabat la sessió en positiu, excepte el londinenc FTSE 100, que ha caigut lleugerament. I és que els parquets europeus també han tingut en compte la decisió de la militància socialdemòcrata alemanya de dir 'sí' a les negociacions del partit amb la formació d'Angela Merkel per aconseguir un govern de coalició a Alemanya. El país alemany fa més de 115 dies que està sense un govern, de manera que un acord és clau per garantir l'estabilitat del país i de tot Europa.
Per la seva banda, Wall Street cotitza a signe mixt al tancament del mercat espanyol, malgrat els rècords que va marcar al final de la passada sessió. Això sí, abans de conèixer-se el tancament del Govern federal dels Estats Units.
FMI I DAVOS
Respecte a l'àmbit macroeconòmic, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat una dècima a la baixa el seu pronòstic de creixement per a Espanya el 2018, fins al 2,4% des de l'anterior 2,5%. Això sí, al mateix temps ha elevat les seves previsions de creixement mundial per a aquest i el proper any fins al 3,9%.
Cal destacar que aquest dilluns que hi ha reunió de l'Eurogrup, durant la qual s'inicia el procés per elegir el nou vicepresident del Banc Central Europeu (BCE). El Govern de Mariano Rajoy s'ha mostrat convençut que aquest lloc serà per a un espanyol, com han subratllat en diferents ocasions tant el mateix responsable de l'Executiu com el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos. De fet, el mateix De Guindos és un dels noms que més sonen per ocupar aquest càrrec, fet que comportaria la seva sortida del Govern.
Finalment, cal destacar una notícia de política 'local': Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat, ha viatjat aquest matí a Dinamarca. Com a conseqüència, la Fiscalia ha demanat enviar una euroordre de detenció al Govern d'aquest país, però el jutge del Tribunal Suprem que investiga el cas finalment l'ha descartat.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', destaca que "l'IBEX tanca acariciant l’important resistència dels 10.600 punts". Així, ressalta que "Banc Santander tanca per sobre dels sis euros i ja no presenta resistències fins als màxims de 2017 als 6,14 euros".
"Sabadell tanca en els màxims de la sessió, a les portes dels màxims de 2017 (1,937) i CaixaBank tanca als 4,42 euros, a les portes dels màxims històrics que presenta als 4,429 euros (màxims de 2017). Això què vol dir? Molt senzill, que la fortalesa està, sobretot en els bancs. Una cosa que ja sabíem arran del bon comportament d'aquest sector durant la primera setmana de 2018", afegeix l'expert.
D'aquesta manera, Rodríguez creu que "ara ja només falta que Telefónica pugi una mica més, ja que ha tancat just a la resistència dels 8,42 euros". "Necessitem que es col·loqui una mica més amunt, i com més gran sigui el filtre millor que millor, per poder dir que alguna cosa està començant a canviar (per bé) a l'operadora", afegeix.
"De totes maneres i tot i que el 'feeling' no pot ser més positiu anem a exigir-li a l’IBEX que tanqui amb claredat per sobre dels 10.600 punts i si pot ser en espelmes setmanals millor que millor", conclou.