- L'estil d'inversió s'ha popularitzat a Espanya durant els últims anys
- Benjamin Graham, Warren Buffett o Charlie Munger són alguns dels seus noms propis
El 'value' s'ha convertit en la filosofia d'inversió que guia les decisions dels gestors espanyols més reeixits. Un estil que va propulsar Benjamin Graham, va desenvolupar Warren Buffett i va popularitzar a Espanya Francisco García Paramés.
- 460,61$
- -0,18%
Actualment, la majoria de gestores independents defensen la premissa de comprar accions infravalorades pel mercat respecte als fonamentals, amb requisits de qualitat. És a dir, la inversió en valor, com la va definir Graham el 1934. El 'value investing' anys després va tenir "un rotund èxit" amb Warren Buffett i Charlie Munger, homes clau de Berkshire Hathaway, explica Amiral Gestió.
"Durant els últims anys hem estat testimonis de la proliferació de gestores de fons d'inversió i analistes que aposten per una filosofia d'inversió basada en el 'value investing'", assenyala la gestora francesa, encara que no tots els gestors són dignes imitadors o successors de Buffett. Per distingir el veritable inversor 'value', ha creat un decàleg:
1. INVERSIÓ DIFERENCIADA
Una de les característiques que més distingeix els inversors 'value' enfront de la resta és el seu esperit 'contrarien', explica Amiral. "De fet, de vegades, les seves inversions semblen difícils d'entendre a primera vista", puntualitza. Un exemple d'això va ser l'aposta per empreses relacionades amb les matèries primeres el 2016.
2. QUALITATS PERSONALS
"Els inversors amb el segell 'value' compten amb una sèrie de qualitats molt marcades: visió a llarg termini, pensament independent, raonament molt analític, alta dosi de racionalitat, confiança, paciència i humilitat", resumeixen a la companyia francesa.
3. LLIBERTAT D'INVERSIÓ
En general, i encara que hi ha excepcions, aquests gestors solen treballar -és a dir, invertir- amb "total llibertat". Eviten treballar per a tercers atès que les seves conviccions poden trigar anys a donar fruits, cosa que dificulta la pressió que estiguin subjectes a l’"imperatiu institucional o a comitès d'inversió".
4. COM ELS VA ARRIBAR LA FILOSOFIA 'VALUE'
Amiral explica que tenen gravat com va arribar la filosofia 'value' a les seves vides o carreres. O suposa un punt d'inflexió, o passa de llarg, però no hi ha gestors 'value' que hagin adquirit aquesta premissa de forma gradual.
5. PASSIÓ PEL TREBALL
"Els gestors value desborden entusiasme a l'hora de parlar del seu treball, del que fan, de les seves estratègies i de les claus del que significa el 'value investing'", asseguren a Amiral.
6. INVERSIÓ A LLARG TERMINI
L'horitzó temporal sempre és de molt llarg termini, amb fortes conviccions que redueixen la rotació de la cartera. De fet, la mitjana de la presència d'una companyia al fons sol ser d'entre 3 i 5 anys, mentre que com a marge de seguretat -diferència entre cotització i preu estimat per fonamentals- tendeixen a exigir més d'un 30%.
7. 'BOTTOM-UP'
Els gestors de valor rebutgen anticipar-se el mercat, sinó que disseccionen els comptes de les empreses per seleccionar-ne les més atractives sota el seu paraigua inversor.
8. SENSE PENSAR EN EL MACRO
Igual que eviten predir el mercat, tampoc intenten fer el mateix amb la macroeconomia. Encara que poden avaluar la salut de l'economia per les anàlisis de les empreses, no inverteixen segons projeccions de creixement. De fet, hi ha posicions molt trobades en la forma de veure l'economia entre els principals gestors.
9. GESTORS I ANALISTES
"Per aguantar una caiguda en una posició determinada, la persona que coneix en profunditat la companyia (analista) i la que ha pres la decisió d'incorporar-la a la cartera (gestor), ha de ser la mateixa persona", argüeixen a Amiral.
10. ANÀLISI FONAMENTAL
La problemàtica d'assumir el cost del 'research' o repercutir-lo als clients amb MiFID II no hauria de ser un problema per als gestors 'value', que realitzen una anàlisi fonamental propia "molt més profund que el de la mitjana de la indústria".