les voyages de marine le pen

L'Agrupació Nacional, RN per les sigles en francès, el partit ultradretà liderat per Marine Le Pen, segueix liderant les enquestes a França de cara a la primera volta de les eleccions generals de diumenge que ve, segons una enquesta realitzada per Ipsos, i que ha estat publicada pel diari Le Parisien i Radio France.

La RN aconseguiria el 35,5% dels vots, seguida per Nuevo Front Popular (NFP), l'aliança d'esquerres, amb el 29,5%. Per part seva, l'aliança centrista Renaixement, del president Emmanuel Macron, es quedaria amb el 19,5% dels sufragis.

Els comicis decidiran els 577 diputats de l'Assemblea Nacional i el sistema electoral francès permet passar a la segona volta als candidats que hagin obtingut més del 12,5% dels vots. El candidat més votat a la segona volta (que se celebrarà el 7 de juliol) guanya l'escó a l'Assemblea Nacional. Per tant, per tenir majoria absoluta, calen 289 diputats.

'PARLAMENT PENJAT'

En aquest sentit, els analistes de Danske Bank afirmen que "la política europea serà el centre d'atenció aquesta setmana abans de la primera volta de les eleccions parlamentàries franceses".

En la seva opinió, "l'escenari més probable és un 'parlament penjat' (hung parliament)", en què cap partit obtindrà la majoria absoluta, "la qual cosa implicaria que els pitjors temors als mercats de grans augments de la despesa haurien de disminuir".

AUGMENT DE LA VOLATILITAT

Per part seva, els analistes de Link Gestión esperen "una nova setmana d'elevada volatilitat als mercats de bons i accions d'Europa, en què els inversors es mantindran atents tant a la política francesa com a l'agenda macroeconòmica, que es presenta interessant".

Aquests experts afegeixen que "les coalicions d'extrema dreta i extrema esquerra segueixen liderant les enquestes, encara que cap sembla que sigui capaç d'obtenir una majoria absoluta que li permeti implementar els seus programes de govern, en ambdós casos sustentats en un excessiu increment de la despesa pública".

"Aquest fet és el que més preocupa els inversors, tant de renda variable com de renda fixa, ja que França sí que presenta actualment un dèficit públic i un deute públic excessius, que haurà de reduir durant els propers anys. Caldrà estar per tant, molt atents a com es comportin els bons francesos als propers dies, ja que això impactarà amb tota seguretat en el comportament de les borses de la zona de l'euro", conclouen.

POSSIBLE COHABITACIÓ

Des de Renta 4, afirmen que "Marine Le Pen estaria disposada a treballar amb Macron, intentant calmar els ànims", de manera que "es podria produir així una cohabitació entre president i primer ministre de diferent partit, com ha passat al passat, a moments enquè el risc més gran és que es paralitzin reformes i hi hagi incompliments fiscals".

contador