ep economiabolsa- ibex 35 cierrauna subida054 yconsolidaencimalos 9100 puntos
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
11.659,20
  • 41,20
  • 0,35%

Les borses europees han avançant amb ganes aquest dilluns (IBEX: +1,22%. 9.680 punts; CAC: +1,33%; DAX: +0,98%; FTSE 100: +2,62%) després que s'hagi confirmat que tant els EUA com la Xina s'han cancel·lat els aranzels previstos per al 15 de desembre. Les notícies al respecte van impulsar divendres les places, juntament amb el triomf de Boris Johnson al Regne Unit, i la confirmació de la retirada dels aranzels segueix servint de catalitzador. L'IBEX busca marcar nous màxims anuals en preus de tancament després de fer-ho divendres a intradia. Els anteriors son als 9.581,9 punts.

Tot i que pràcticament tot el selectiu ha tancat en verd, Mapfre ha tancat la sessió amb una caiguda important, les seves accions s'han deixat al parquet un 3,74%.

Al Mercat Continu, cal subratllar que aquest dilluns s'ha estrenat la productora d'energia Grenergy, que ha protagonitzat l'única sortida a la borsa espanyola de l'any. La companyia s'ha deixat a la seva estrena un 12%.

Després de diferents notícies contradictòries, tant la Xina com els EUA han confirmat oficialment la primera fase de l'acord, al mateix temps que n'han sortit a la llum més detalls. La Xina s'ha compromès a comprar almenys 40.000 milions de dòlars anuals en productes agrícoles nord-americans, a reforçar la protecció de la propietat intel·lectual dels EUA, a prohibir les transferències forçoses de tecnologia d'empreses nord-americanes i a abstenir-se de les devaluacions competitives. A canvi, els EUA va cancel·lar la pujada d'aranzels prevista per aquest diumenge i va acordar reduir els aranzels sobre 120.000 milions de dòlars d'importacions xineses que es van introduir el setembre al 7,5%, en lloc del 15% (els aranzels del 25% sobre uns 250.000 milions de dòlars d'importacions xineses segueixen en vigor).

"S'espera que l'acord se signi el gener, abans que les converses sobre les qüestions més espinoses comencin en una segona fase. Tot i que encara queda un camí accidentat per davant, creiem que el pitjor de la guerra comercial probablement ha quedat enrere", assenyalen els analistes de Danske Bank.

Les borses asiàtiques han reaccionat tèbiament davant aquesta confirmació d'avenços entre la Xina i els EUA, amb alces moderades en els índexs xinesos mentre que el vermell s'ha imposat al Japó.

A més de la Xina i els EUA, la macro és protagonista aquest dilluns. L'índex PMI compost de l'activitat total de l'Eurozona es va situar en 50,6, sense variació respecte al novembre. El d'activitat comercial del sector serveis va registrar màxims dels últims quatre mesos en situar-se en 52,4 el desembre, enfront de 51,9 del mes anterior. Per la seva banda, el flaix del PMI del sector manufacturer es va col·locar en 45,9, en comparació amb 47,3 esperat i enfront del 46,9 anterior.

I al Regne Unit, Boris Johnson ha dit que presentarà l'Acord de Retirada del Brexit al Parlament abans de Nadal. Mentrestant, a Espanya aquesta setmana s'esperen més reunions de Pedro Sánchez amb diferents dirigents polítics. Avui manté contactes amb Pablo Casado i Inés Arrimadas. En qualsevol cas, no es preveuen avenços en el pacte per a la investidura, ja que aquest cap de setmana ERC celebra el seu congrés.

ANÀLISI TÈCNICA

"Tenim l'IBEX en el nostre objectiu de pujada de la doble vall que es confirmava per sobre dels 9.400 punts. Però creiem que encara pot pujar una mica més, almenys fins a la zona dels 9.730-9.750 punts: la part alta (per definició resistència) de canal lateral, amb lleuger pendent alcista, pel qual s'està desplaçant des de fa un any el preu", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

"L'únic que no m'agrada a molt curt termini és que tenim un important buit alcista de la sessió d'aquest divendres que pot ser emplenat, almenys parcialment, durant els propers dies. I això el pot portar a la nova zona de suport dels aprox. 9.500 punts a curt termini", matisa l'expert.

"En resum, seguim sent positius amb la renda variable mundial en el seu conjunt, l'únic 'però' és que el nostre IBEX segueix sent clarament dels més endarrerits i a la volta de la cantonada tenim ja potencials nivells de resistència dignes de ser tingudes en compte", finalitza.

Noticias relacionadas

contador