• Entre els documents es troben l'informe Deloitte i una còpia del 'Pla Sunrise'
ep banco popular
AGUSTÍN IGLESIAS

L'Audiència Nacional ha requerit una quantitat important de documentació sobre Popular a la pròpia entitat, a Santander, al Banc d'Espanya, al Banc Central Europeu (BCE), a la Junta Única de Resolució (JUR), a la Comissió Nacional del Mercat de valors (CNMV), a l'auditora PwC, al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob), a Morgan Stanley, a Citibank Espanya i a diferents entitats relacionades amb el procés de venda privat que va posar en marxa Popular amb anterioritat a la seva resolució.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 4,37€
  • -3,52%

Entre els documents requerits es troben l'informe de valoració elaborat per Deloitte, una còpia del 'Pla Sunrise' -ideat per l'expresident de Popular Ángel Ron i que no es va arribar a posar en marxa-, informes sobre la liquiditat d'emergència aportada a la entitat, requeriments realitzats pels supervisors al banc, informes sobre la reexpressió dels comptes de l'exercici i actes de reunions, entre molts altres.

Entre els documents requerits es troben l'informe Deloitte i una còpia del 'Pla Sunrise'

Així ho reflecteix la interlocutòria del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, signat pel jutge Fernando Andreu, que té data del dimecres 14 de febrer. Concretament, al Banc d'Espanya li requereix, entre d'altres, els informes relatius a les retribucions globals dels consellers i els directius de Popular durant els anys 2016 i 2017, els de l'última ampliació de capital del banc, els d'inspecció a l'entitat, la decisió 'Fail or likely to fail' del BCE, la informació remesa al consell de supervisió del BCE sobre la situació de Popular i les actes de les reunions mantingudes pel supervisor europeu, el Banc d'Espanya i l'entitat des de desembre de 2015.

D'altra banda, el jutge demana al BCE que aporti una còpia certificada del document resultant del Programa de Supervisió Ordinària sobre Popular durant els anys 2016 i 2017, mentre que el magistrat sol·licita a la JUR l'informe de Deloitte. El Frob, per la seva banda, haurà de remetre una còpia dels expedients administratius oberts en relació amb Popular al 2016 i 2017, a més d'una còpia de les comunicacions remeses per Santander des de la resolució.

Al propi Popular li requereix uns 35 documents, entre els quals es troben les actes de les reunions del consell d'administració, del comitè d'auditoria, del de riscos i del de direcció des de 2014; una còpia de l'informe d'auditoria interna que va motivar la reexpressió dels comptes de 2016, així com identificar-se les persones que la van portar a terme i els que van decidir que es realitzés.

A més, li demana informació sobre l’abonat pel banc en concepte de retribucions, dietes, plusos, indemnitzacions, plans de pensions i primes de fitxatges, entre d'altres; càlculs de provisions; inventaris de vendes; informes de seguiment diari de liquiditat des del 31 de març de l'any passat i ofertes de compra o d'ampliació de capital rebudes des de desembre de 2015, entre altres documents.

DEMANA LA INVESTIGACIÓ DE LA CNMV

Pel que fa a la CNMV, el jutge Andreu sol·licita l'informe sobre els requeriments i investigacions realitzats fins a la data per dilucidar l'existència d'ocultació de pèrdues provinents d'exercicis anteriors a 2017. El president del supervisor, Sebastià Albella, ha informat sobre aquesta investigació el mes passat al Congrés dels Diputats, on va explicar que es troba analitzant "en quina mesura és raonable" imputar íntegrament els primers sis mesos de 2017 els últims resultats de Popular, corresponents al primer semestre de l'exercici passat, o si s'haurien d'haver imputat en exercicis anteriors.

La CNMV ha de remetre altres documents, com tots els fets rellevants de l'entitat entre 2014 i el dia de la resolució; expedients sobre la cotització del banc de 2015, 2016 i 2017; l'expedient del registre i aprovació de l'ampliació de capital de 2016; els requeriments efectuats a Popular i informació sobre si entre maig de 2016 -data de l'ampliació de capital de Popular- i el moment de suspensió de la cotització la mateixa entitat, les seves filials o els membres del seu consell van comprar o van negociar sobre accions de l'entitat.

PwC ha d'aportar papers de treball de les auditories de 2015 i 2017, així com dels ajustos comunicats a l'abril de 2017 sobre els comptes de 2016. D'altra banda, a Santander se li requereixen els informes d'adquisició de l'entitat i anteriors ofertes de compra analitzades i les realitzades el 2016 i 2017.

ALTRES ENTITATS

Les entitats Santander, Sabadell, BBVA, Bankia, CaixaBank, Morgan Stanley, UBS Europe i Société Générale han d'aportar qualsevol informe o document emès des de gener de 2017 fins a la data que contingui o en el qual es realitzen estimacions de les potencials contingències existents que puguin afectar la situació patrimonial i financera de Popular.

Per la seva banda, Morgan Stanley i Citibank Espanya hauran de remetre els informes realitzats per Bankia i Santander, respectivament, sobre els estats financers del banc per tal d'analitzar la seva compra.

Noticias relacionadas

contador