Les vendes s'imposen a Wall Street després d'una obertura mixta i després del fortíssim rebot registrat aquest dimarts a la Borsa de Nova York, amb guanys de gairebé el 3% per al Nasdaq i superiors al 2% per al Dow Jones i l'S&P 500.
- 42.906,95
- -
Al panorama empresarial, Netflix es dispara més del 10% i manté el Nasdaq en positiu, després de superar ahir a la nit les previsions del consens amb els seus resultats. No obstant això, les accions d'IBM cedeixen un 3% després d'incomplir els pronòstics amb els seus ingressos.
A més, el fabricant d'alumini Alcoa ha anunciat el tancament de les seves dues plantes a Espanya, situades a Avilés i la Corunya i que donen feina a gairebé 700 treballadors.
Per la seva banda, el fundador de Tesla, Elon Musk, ha anunciat que comprarà 20 milions de dòlars en accions del fabricant de cotxes elèctrics durant la propera finestra temporal que s'habilitarà perquè els directius n’adquireixin títols.
Al front macro, s'ha publicat una bateria de dades econòmiques. Les sol·licituds d'hipoteques MBA van baixar un 7,1% durant la setmana passada, mentre els inicis d'habitatges i els permisos de construcció de setembre han baixat més del previst.
Segons els experts de Pantheon Macroeconomics, el mercat immobiliari als EUA "ha tocat sostre" a l'actual cicle econòmic, tot i que les últimes dades estan afectades per l'huracà Florence.
ACTES DE LA FED
A més, els inversors es mantenen a l'expectativa de la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) per intentar anticipar quins seran els pròxims moviments del banc central en matèria de política monetària.
"El mercat dona una mica més del 70% de probabilitat a una nova alça de tipus el desembre, moviment que entenem que la Fed ha decidit realitzar per molt que “doni puntades de peu” el president dels EUA, Donald Trump, que segueix criticant l'actuació de la màxima autoritat monetària nord-americana, ja que la considera contrària als seus interessos", afirmen des de Link Securities.
Al mercat de matèries primeres, el cru cedeix terreny molt pendent del conflicte geopolític entre els EUA i l'Aràbia Saudita, que ha amenaçat de pujar els preus del petroli. El barril West Texas, referència als EUA, cau un 0,57% fins als 71,51 dòlars. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,13% respecte al dòlar, fins als 1,1558.
VISIÓ DE MERCAT
"Seguim creient que estem enmig d'un canviant mercat baixista en tots els actius globals de risc causat per un drenatge de la liquiditat i un pic de creixement". És l'opinió dels analistes del banc nord-americà Morgan Stanley (MS), que consideren que Wall Street ha tocat sostre després de marcar màxims històrics recentment i protagonitzar una correcció del 4% durant la setmana passada.
Segons l'equip d'estrategues liderat per Michael Wilson, els sectors de Consum, Tecnologia i els valors de 'creixement' havien escapat de les caigudes, però durant aquesta última correcció han liderat les vendes. I des de Morgan Stanley anticipen que "el dolor no ha acabat per aquests sectors, perquè tard o d'hora tornarà a imposar-s’hi el mercat baixista". A finals de juliol, MS ja va alertar d'una correcció important per a la renda variable nord-americana.
Pel que fa a la valoració de la borsa americana, assenyalen que si la rendibilitat del bo a 10 anys es manté entre el 3% i el 3,25%, la prima de risc de les accions situaria l'S&P 500 a un múltiple de preu/benefici (PE) de 15-16 vegades. Per això, l'actual múltiple de 16 vegades al qual cotitza l'índex suposa un "sostre" actualment, quan el febrer suposava un "sòl" (els rendiments dels bons van retornar fins al 2,7% i el 2,9%).
Aquest enraonament es reforça perquè Morgan Stanley maneja una previsió negativa per a l'evolució dels beneficis empresarials durant els últims dotze mesos, la qual cosa augmentarà la pressió baixista al mercat. Sobretot perquè el consens espera expansió de marges en tots els sectors durant el 2019.