broker caidas portada

Adéu a la idea que el coronavirus afectaria les dades econòmiques del segon trimestre i que a la segona part de l'any es veuria la recuperació. Adéu a la idea que la borsa reflectiria aquesta millora econòmica i reaccionaria durant la segona meitat de 2020. El consens -amb només alguna excepció- parla ja de recessió, i hi ha fins i tot qui adverteix que, si no s'actua de manera coordinada i amb urgència, hi haurà una depressió. La borsa, com no podia ser d'una altra manera, reflectirà tot aquest escenari negatiu. Per això, parlar d'acabar l'any amb pujades als principals índexs, o fins i tot d'acabar plans, és més un somni que una realitat.

De mitjana, les places europees es deixen un 40% des dels màxims de l'any marcats al febrer; des de principis de 2020, els descensos són similars. A Wall Street, des de començaments d'any les retallades són del 20% al Dow Jones i del 9% al Nasdaq (i del 20% i el 18% des de màxims, respectivament).

"L'any està perdut per a les borses. L'objectiu d'aquest 2020 és que es faci una figura de fi de les caigudes i començar una recuperació a poc a poc. Això no hauria de trigar, però l'Ibex i la resta de borses no podran recuperar el que s'ha perdut. El mal ja està fet", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de TraderWatch. "Si demà treuen una vacuna, per exemple, els índexs pujarien, però l'any ja és història. El més important enguany és que això no es converteixi en un cicle baixista", recalca Nuez.

"Ara mateix, caure un 20% l'any seria un èxit amb tots els dubtes que tenim al davant", afirma taxativament José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

CAP REBOT NO PAL·LIARÀ LA DESFETA

Paul Markham, gestor de la cartera de renda variable global de Newton Investment Management, comparteix aquesta idea. "És possible que les borses aconsegueixin rebotar a mesura que passi l'any, però aquests rebots no les retornaran als nivells immediatament anteriors" al Covid-19.

Abans de la crisi sanitària que assola al planeta, les borses estaven o a màxims de fa anys o a màxims històrics. El panorama ha canviat tant en tan poc temps, que les previsions de la majoria d'experts, que esperaven un 2020 de continuació de les pujades, han quedat en 'foc d'encenalls' i han de ser revisades i canviades dràsticament.

"Fa tot just un mes, els mercats de tot el món es trobaven al punt àlgid, o dins de màxims històrics o pluriennals, amb un optimisme fora de lloc sobre les possibilitats reals de contenir el brot. I aquí ens trobem, un mes després, i és difícil imaginar com podríem tornar a aproximar-nos a aquests nivells", recalca Michael Hewson, estratega en cap de CMC Markets a Londres.

CERCAR OPORTUNITATS?

Malgrat la situació de caos i enfonsaments, els més intrèpids creuen -encara que sense donar noms específics de cap empresa- que és un bon moment per 'tirar la canya' i intentar trobar empreses que podrien resultar atractives després de la patacada.

"Les accions continuaran volàtils. No obstant això, ja s'estan presentant oportunitats amb empreses financerament sòlides amb un creixement pluriennal i models de negoci diferenciats. Moltes estan disponibles actualment a preus materialment més baixos que fa un mes. Es necessitarà un nervi fort i pot ser que vegem foscor abans de veure la llum. No obstant això, per a aquells que adopten una visió a llarg termini, estan començant a sorgir atractius punts d'entrada", avisa Paul Markham.

Naeem Aslam, d'Avatrade, recomana "estar preparats per reaccionar". "Crec que és hora que els inversors comencin a preparar la llista d'anar a comprar i a cercar accions que hagin baixat més del 50%", apunta.

Noticias relacionadas

contador