ep archivo   terminal de gas natural licuado gnl de reganosa en mugardos a coruna
CEDIDA/EP - Archivo

L'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha advertit que Europa s'ha de preparar immediatament per a la interrupció total de les exportacions de gas rus aquest hivern, i ha demanat als governs que prenguin mesures per reduir la demanda i mantenir obertes les centrals nuclears antigues i les centrals de carbó.

Fatih Birol, director de l'AIE, ha assenyalat en una entrevista amb Financial Times que la decisió de Rússia de retallar un 60% el gas a Alemanya per 'raons tècniques' anticipa més retallades als propers mesos, ja que el Kremlin busca pressionar encara més els països europeus.

"Europa hauria d'estar preparada en cas que el gas rus es talli del tot", ha explicat Birol. "Com més ens acostem a l'hivern, més entenem les intencions de Rússia. Crec que les retallades estan orientades a evitar que Europa ompli l'emmagatzematge i augmentar el poder de Rússia als mesos d'hivern".

Aquesta setmana, Alemanya s'està preparant per activar la segona fase del pla d'emergència energètica, que inclou recórrer a les centrals de carbó per generar energia, reduir el consum tant com sigui possible i augmentar els preus per a empreses i particulars.

"Crec que hi haurà més mesures de demanda i més profundes dels països europeus a mesura que s'acosti l'hivern", ha afegit Birol, que també ha justificat estendre la vida útil de les centrals nuclears. Segons la seva opinió, Europa ha de fer tot el possible per preservar els subministraments i garantir les reserves de cara a l'hivern.

Noticias relacionadas

contador