lagarde bce nueva

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha reconegut que des de l'organisme, igual que altres bancs centrals, “vam subestimar tant la dinàmica de la inflació com la seva persistència”.

Així ho ha manifestat en un discurs pronunciat al Seminari d'Oradors Distingits organitzat pel Centre Econòmic i Financer Europeu, en què la francesa ha reiterat l'objectiu d'inflació del 2%.

Durant la seva al·locució, centrada en la comunicació política, Lagarde ha assenyalat la importància de generar confiança als bancs centrals i que els ciutadans percebin que són capaços de complir amb el seu mandat de restaurar l'estabilitat de preus.

"Per complir amb aquest mandat, hem augmentat les nostres taxes de política monetària en un total acumulat de 425 punts bàsics a l'espai de 12 mesos, un ritme rècord en un temps rècord. Aconseguirem un retorn oportú de la inflació a la nostra meta de mitjà termini del 2%", ha afirmat.

Però, segons ha manifestat, aquesta acció ha d'estar recolzada per la comunicació i, en aquest sentit, al BCE disposen de dues maneres per millorar-la i que recolzi els seus moviments de política monetària: "Més accessibilitat i més humilitat".

"El llenguatge accessible també augmenta els beneficis d'un objectiu d'inflació clar. Els efectes d'informar la gent sobre el nostre objectiu tendeixen a durar més temps si la informació va acompanyada d'explicacions sobre la justificació d'aquest objectiu i les seves implicacions sobre com la política monetària pot estabilitzar l'economia", ha subratllat Lagarde.

Així mateix, “la humilitat en la manera com ens comuniquem és clau per fomentar la confiança. Per restablir la confiança en les institucions especialitzades, hem de fer una millor feina per transmetre la incertesa al qual enfrontem i el desafiament inherent a la formulació de polítiques amb visió de futur en aquest entorn", ha asseverat.

La presidenta del BCE ha insistit que és fonamental no només prendre mesures decisives per reduir la inflació, sinó també comunicar-se de manera efectiva per garantir que les expectatives d'inflació a mitjà termini romanguin ancorades durant el procés.

"Més que mai, transmetre de manera creïble que la inflació tornarà al nostre objectiu del 2% a mitjà termini ha estat vital per ajudar a evitar que s'afermi una dinàmica inflacionària autocomplida", ha dit.

"L'entorn actual presenta als bancs centrals tant un risc com una oportunitat: la gent ara està prestant més atenció a la inflació, cosa que pot augmentar el risc d'un dessancatge de les expectatives d'inflació. Però a causa d'aquesta atenció més gran, poden estar més disposats a escoltar-nos, cosa que ens dona una valuosa finestra de temps per llançar els nostres missatges clau", ha conclòs Lagarde.

Noticias relacionadas

contador