La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha insistit que el supervisor monetari continuarà apujant els tipus d'interès a les properes reunions. "Farem el que s'ha de fer" per aconseguir "l'estabilitat de preus, que és l'objectiu del BCE i tornar la inflació al 2% a mitjà termini", ha afirmat Lagarde, un mantra que la banquera central ha repetit en diverses ocasions. "El nostre objectiu no és ni crear recessió ni res semblant" a la zona de l'euro, a base d'incrementar el preu dels diners, ha explicat Lagarde, alhora que ha emfatitzat que no complir amb la principal missió del BCE "danyarà l'economia encara més".
En aquest sentit, la francesa, durant la seva intervenció al Frankfurt Forum on US-European GeoEconomics, ha tret pit que el camí en què ara es troba el banc central de lluita contra la inflació es va iniciar al desembre, quan la inflació estava al -0,3%. "Això pocs ho recorden", ha reivindicat, alhora que ha reconegut que el BCE ha comès errors "en les projeccions macroeconòmiques, com la resta" i ha recordat que mesos enrere "hi havia la sensació que la inflació seria transitòria, però això no ha passat, és persistent i té una magnitud que ningú no esperava”.
La banquera central ha recordat que en el termini de dues reunions han elevat el tipus d'interès en 150 punts bàsics. I ha explicat que el banc central està en un moment en què les dades determinaran les decisions reunió a reunió, però "continuaran mantenint una mica d'orientació als mercats, en assenyalar que els tipus continuaran pujant fins a arribar al tipus d'interès que porti la inflació al 2%”. Sobre la naturalesa d'aquesta pressió dels preus, ha explicat Lagarde, que en un gran percentatge depèn de les energies: "Gas, electricitat i petroli componen el 60% de les causes de la inflació a la zona euro, mentre que als EUA arriben a la meitat d'aquest percentatge”.
"A la zona euro no podem influir en els preus de les energies, perquè s'han disparat per la guerra a Ucraïna i el BCE no té el poder d'aturar aquest conflicte", ha expressat.
Preguntada per l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió, la presidenta del BCE ha explicat que "s'activarà si el Consell de Govern col·lectivament observa que hi ha dinàmiques de mercat que no garanteixen que la nostra política es transmeti de manera uniforme als 19 estats membres".
El BCE va revisar les seves projeccions macroeconòmiques a la reunió del setembre i ara afirma que les pressions sobre els preus han continuat intensificant-se i estenent-se al conjunt de l'economia, i la inflació podria continuar augmentant a curt termini. A mesura que els determinants actuals de la inflació vagin desapareixent amb el temps i que la normalització de la política monetària es transmeti a l'economia i a la fixació de preus, la inflació baixarà. De cara al futur, els experts del BCE han revisat significativament a l'alça les seves projeccions d'inflació i ara esperen que se situï, de mitjana, el 8,1% el 2022, el 5,5% el 2023 i el 2,3%. el 2024.