photo d archives de la presidence de la bce christine lagarde

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha avisat que qualsevol pausa que decideixi prendre l'organisme en la política de tipus podria anar seguida d'una altra pujada. A la propera reunió de setembre "podria haver-hi una nova pujada del tipus d'interès o potser una pausa", però en qualsevol cas "una pausa, quan es produeixi, el setembre o més tard, no seria necessàriament definitiva".

Així ho ha dit en declaracions al diari francès Le Figaro, just després de la darrera reunió de tipus que ha protagonitzat el banc central. Cal recordar que fa uns dies el BCE va tornar a elevar el preu dels diners en 25 punts bàsics, fins al 4,25%, màxims del 2008.

Després de la trobada, la mateixa Lagarde va subratllar que les decisions que es prenguin a partir d'ara dependran de les dades que es vagin coneixent, i ha reafirmat aquesta postura a l'entrevista que aquest diumenge va concedir al mitjà gal.

"Estem en un entorn d'incertesa i reavaluarem la situació i la nostra actuació reunió a reunió", ha insistit la dirigent. I ha afegit: “Estem compromesos a tornar la inflació al nostre objectiu en el moment oportú i per això necessitem una política prou restrictiva en termes de nivell i durada”.

El mercat encara espera una pujada més dels tipus dinterès per part del BCE. La majoria dels experts s'inclinen al setembre, encara que un important nombre creu que no necessàriament ha de produir-se durant aquesta reunió.

Sigui com sigui, tot dependrà de la inflació. La dada corresponent al juliol es coneixerà aquest dilluns, i s'espera que la taxa general s'hagi situat al 5,3% i que la subjacent es quedi al 5,4%. L'IPC es publicarà junts amb el PIB, que podria mostrar que la zona euro va tornar a créixer durant els tres mesos fins al juny, ja que una economia francesa inesperadament pròspera va compensar l'estancament d'Alemanya.

"Les xifres del PIB del segon trimestre de França, Alemanya i Espanya són força encoratjadores", ha apuntat Lagarde a l'esmentada entrevista, remarcant que aquestes dades "recolzen el nostre escenari de creixement del PIB del 0,9% a la zona euro aquest any".

Noticias relacionadas

contador