
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha remarcat la necessitat que els organismes monetaris mantinguin la independència per complir els seus mandats d'estabilitat de preus.
"Segueix sent imperatiu que els bancs centrals tinguin la independència necessària per complir plenament els seus mandats d'estabilitat de preus", ha emfatitzat durant un discurs pronunciat a la Conferència Lámfalussy organitzada pel Banc Central Hongarès.
Alhora, la francesa ha reconegut que "si bé la inflació ha caigut bruscament, és probable que els bancs centrals s'enfrontin a un entorn macroeconòmic més volàtil en comparació amb la Gran Moderació".
En aquest sentit, ha fet referència al fet que un entorn de més volatilitat podria dificultar la tasca de mantenir l'estabilitat de preus. "Això podria suscitar preocupació que els bancs centrals independents no estiguin complint els seus mandats, cosa que podria soscavar el consens social i amplificar encara més la volatilitat de l'economia".
Per això, s'ha preguntat si l'actual era de volatilitat convertirà el cercle virtuós que va facilitar el sorgiment de la independència dels bancs centrals en un cercle viciós que porti a la seva soscavació. "Jo diria que és poc probable que això passi. De fet, un entorn macroeconòmic volàtil fa que els beneficis de la independència dels bancs centrals siguin encara més grans. Ho vam veure durant el recent xoc inflacionari", s'ha contestat Lagarde.
"Als països de l'OCDE, la inflació mitjana anual es va disparar fins al 9,6% el 2022, ja que es van enfrontar a una sèrie de pertorbacions que es van agreujar entre si. En resposta, els bancs centrals independents van augmentar dràsticament les taxes de referència”, ha dit.
"Aquestes mesures van conduir a un ràpid descens i convergència de les respectives trajectòries d'inflació de les principals economies, tot i que totes aquestes economies es van enfrontar a diferents pertorbacions. A més, les expectatives d'inflació s'han mantingut fermament ancorades, cosa que suggereix que el públic continua tenint fe en el compromís dels bancs centrals independents amb l'estabilitat de preus a llarg termini", ha afegit la presidenta del BCE.
En referència a això, Lagarde ha recordat que igual que a la dècada dels 1970, una sèrie de xocs van contribuir a una inflació alta i persistent. Però a diferència de llavors, ara la inflació ha caigut relativament ràpid a les economies avançades, i les expectatives s'han mantingut fermament ancorades en tot moment.
"Aquest progrés aconseguit amb tant d'esforç s'ha degut en gran part a la independència dels bancs centrals, que els ha donat la capacitat de prendre decisions de política monetària difícils, però necessàries a la recerca de preus estables", ha subratllat.
A més, per a Lagarde “hi ha evidència que suggereix que la influència política en les decisions dels bancs centrals també pot contribuir substancialment a la volatilitat macroeconòmica. Per exemple, s'ha descobert que la pressió política persistent sobre un banc central afecta el nivell i la volatilitat dels tipus de canvi, els rendiments dels bons i la prima de risc”.
Alhora, considera que les tensions geopolítiques amenacen d'amplificar la volatilitat en augmentar la freqüència de les pertorbacions que afecten l'economia mundial.
"L'estabilitat de preus proporciona la base sobre la qual es poden assolir altres objectius estratègics. Les regions amb preus estables tendeixen a tenir una assignació de recursos més eficient i més nivells de competitivitat, i atrauen nivells d'inversió més grans. En el fons, les institucions econòmiques sòlides són la causa fonamental del creixement econòmic a llarg termini i de les diferències de desenvolupament entre les regions”, ha conclòs Lagarde.