dl china shanghai generic scene pexels 2
Sharecast / Saunak Shah via Pexels

El Govern de la Xina no ha aconseguit convèncer els inversors aquest dimarts amb els seus esperats estímuls fiscals per impulsar l'activitat econòmica al gegant asiàtic.

El president de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma de la Xina, Zheng Shanjie, ha anticipat diverses mesures en roda de premsa per impulsar l'economia, però no n'ha ofert novetats rellevants als inversors.

Shanjie ha indicat que la Xina accelerarà l'emissió de bons especials per als governs locals i ha promès que el Govern continuarà emetent aquest tipus de bons durant el proper any.

A més, a finals del mes es publicarà un pla d'inversions valorat en 100.000 milions de iuans (14.000 milions de dòlars) previst per al 2025. Les novetats han quedat reduïdes a aquest anunci, cosa que ha decebut els inversors.

En aquest sentit, l'índex borsari Shanghai Composite, que havia estat tancat gairebé tota la setmana passada per la Setmana Daurada, ha reduït el seu avenç inicial del 10% al 3%. A més, el Hang Seng de Hong Kong registra fortíssimes pèrdues superiors al 7%.

Zheng també ha comentat que la Xina té "plena confiança" a assolir l'objectiu de creixement econòmic anual del 5%, encara que molts analistes com els de Bank of America dubten que es pugui aconseguir sense estímuls fiscals més potents.

El funcionari també ha promès més mesures per recolzar el mercat immobiliari i impulsar la despesa interna, però la manca de detalls ha defraudat les expectatives del mercat.

"UNA PISTOLA DE JOGUINA"

"Se suposava que la conferència de premsa de dimarts del principal planificador econòmic de la Xina, la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, seria el gran moment, aquell en què Pequín llancés una bazuca d'estímul. En canvi, ha estat més aviat una pistola de joguina", explica Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.

"Si bé els funcionaris han fet declaracions de paraula sobre l'assoliment dels seus objectius econòmics i han promès un vague 'suport addicional', no hi ha hagut un estímul significatiu. La reacció del mercat? Decepció immediata. Les accions de Hong Kong han passat de l'auge a la caiguda en un instant, deixant els operadors lluitant per esbrinar què seria el proper", afegeix aquest expert.

"És clar que el mercat en volia més, i la renuència de Pequín a llançar un paquet més gran està generant seriosos dubtes sobre la sostenibilitat del ral·li. Amb la gana pel risc global ja en terreny inestable, la manca d'acció decisiva de la Xina podria ser el colofó ​​que faci esclatar la bombolla", considera Innes.

"Pot ser que s'estigui aveïnant un moment històric per a les accions xineses, però en lloc del combustible per a coets que esperaven els inversors, tot el que estan rebent és l'equivalent al mercat a un refresc sense gas del dia anterior. Els operadors estan observant de prop, però sense un compromís seriós dels responsables polítics, és possible que aquest repunt ja hagi tocat sostre”, conclou aquest gestor.

Noticias relacionadas

contador