cbbolsa vacuna 1

La prudència s'ha instal·lat al mercat. Malgrat que alguns experts asseguren que seguirà pujant gràcies a les bones notícies sobre la vacuna contra la COVID-19, la veritat és que l''efecte' dels anuncis de les farmacèutiques és cada vegada menor, i gairebé s'està esborrant a causa de l'augment de contagis tant als EUA com a Europa, que ni tan sols els tancaments i les restriccions decretats aconsegueixen contenir. Per això ara molts auguren que serà l'aprovació i implementació del remei contra el coronavirus el que marcarà el veritable punt d'inflexió a les borses.

"Les accions de les borses europees han seguit la tendència descendent de Wall Street, a causa de l'augment preocupant en els casos de la COVID-19", assenyala Adam Vettese, analista d'eToro. De fet, descriu que immediatament després que es conegués la notícia positiva que la vacuna de Pfizer tenia una eficàcia de fins al 95%, el recompte de morts als EUA va aconseguir la marca de 250.000, xifra que va fer que els mercats caiguessin. "Això mostra com estan de delicades les borses i que la notícia sobre les vacunes no és suficient, ja que l'aprovació i la seva implementació són els que marcaran la diferència real".

Aquesta és la clau ara. Tant Pfizer com Moderna han sol·licitat ja una aprovació d'ús d'emergència a l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, per les sigles en anglès), i és d'esperar que facin el mateix davant l'Agència Europea de Medicaments (EMA), per la qual cosa alguns experts creuen que d'aquí a poc la vacuna podria estar al mercat. Segons Lukas Leu, analista de Julius Baer, ​​"podríem veure un desplegament de la vacuna a finals d'any".

No obstant això, de la decisió d'aquests organismes dependrà, i molt, la marxa dels mercats. Sobretot, destaca Craig Erlan, analista d'Oanda, perquè "el ral·li inspirat en la vacuna s'està detenint". "Hem vist rendiments decreixents durant el curs de la setmana, amb Moderna generant tot just una modesta resposta dilluns, i l'actualització d'AstraZeneca d'aquest dijous no ha tingut cap èxit", apunta l'expert.

En altres paraules, creu que tot i que les notícies sobre la vacuna són "molt importants", la realitat és que la reacció inicial als anuncis va ser exagerada, i que les notícies "han estat valorades amb antelació". Per això, Erlam considera que encara que els resultats oferts fins ara pels laboratoris "han estat enormement impressionants", això "no vol dir que aixequin l'ànim als mercats de manera més àmplia", perquè s'ha estat parlant d'això durant mesos i "l'alleujament va arribar la setmana passada".

EL SENTIMENT INVERSOR, AL LÍMIT?

El problema és que cada dia es registren casos de contagis i de morts rècord, a banda i banda de l'Atlàntic, mentre les economies naveguen a través d'una segona onada molt més violenta del que alguns havien vaticinat, que ha forçat a nous tancaments. "Tot i que els governs esperen que les restriccions tinguin un efecte ràpid, és poc probable que sigui tan senzill, cosa que significa que hi ha molt més dolor per davant", apunta l'analista d'Oanda, que creu que "això podria portar al límit el sentiment inversor que havia millorat a curt termini".

Les notícies sobre la vacuna indiquen que hi ha un final a la vista, però els inversors pengen d'un fil a l'espera de la seva aprovació i la seva implementació. I és que la logística de la distribució és un altre handicap que cal tenir en compte. Com diu Philippe Waechter, economista en cap d'Ostrum AM, encara queden molts dubtes per resoldre: "Encara que el cicle econòmic s'enforteixi amb la vacuna, la crisi no s'haurà acabat, ja que l'impacte estructural provocat per la pandèmia serà persistent". I això seguirà omplint de dubtes l'operativa als mercats.

Noticias relacionadas

contador